• OSA: Srbija prisluškuje službenike i institucije BiH
  • OSA: Srbija prisluškuje službenike i institucije BiH
  • OSA: Srbija prisluškuje službenike i institucije BiH

OSA: Srbija prisluškuje službenike i institucije BiH

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH potvrdila je autentičnost dokumenta kojim je naređeno sprovođenje kontraobavještajnih zadataka u odnosu na Srbiju, saznaje Klix.ba.

Uprkos tome što su pojedini političari iz entiteta Republika Srpska tvrdili kako je OSABiH izdala naredbu za prisluškivanje srbijanskih službenika, ove tvrdnje pokazale su se netočnim.

Naime, ovakav potez OSA-e uslijedio je nakon saznanja da obavještajne službe Srbije vrše kontinuiran i ofenzivan nastup prema pojedinim građanima i institucijama BiH, a koje realizuju aktivnosti koje su okarakterizirane kao vrlo ozbiljna prijetnja po sigurnost BiH.

Iz tog razloga OSABiH je predložila uvođenje obavještajnog prodora kao oblika operacije koju provode u cilju proširivanja raspoloživih te prikupljanja konkretnih i novih saznanja o obavještajnim napadima i prodorima obavještajnih službi iz Srbije prema BiH, njenim institucijama i građanima s ciljem utjecaja na određene tijekove i kretanja u našoj državi.

Riječ je o dokumentu s oznakom “povjerljivo” koji je prva objavila Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i koji je naknadno novinarima tumačio potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić.

U idućem razdoblju institucije BiH trebalo bi da sprovedu detaljnu istragu kako bi se utvrdilo na koji način je tajni dokument dospio u javnost. Ovaj postupak ne bi trebao dugo trajati s obzirom na to da je mali broj osoba imao pristup ovom dokumentu.

Pojedini članovi Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om tvrdili su i ranije da u zahtjevu OSA-e nema ništa sporno i suprotno zakonu s obzirom na to da je obaveza ove agencije da štiti integritet države i stavi pod nadzor sve one oni koji uđu u BiH s lošom namjerom.

Član Komisije i bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ranije je izjavio za Klix.ba da je neko pogrešno interpretirao dokument medijima kako bi se dodvorio susjednoj zemlji i narušio odnose BiH i Srbije te da nisu to podsjećamo, u ured potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića navodno je 16. prosinca stigla pošiljka s oznakom “Tajno”,

Riječ je o dokument pod nazivom “Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora”, a čije su metode navodno dio akcije “Ušće” koje su, zapravo, kako stoji u dokumentu, odgovor na obavještajni nastup sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH.

Za četvrtak (19. siječnja) je zakazana zajednička sjednica rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH koja djeluje pri Parlamentarnoj skupštini BiH.
Vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar