Otapanje Antarktike slabi Zemljinu gravitaciju

Otapanje Antarktike slabi Zemljinu gravitaciju

Nevjerojatna količina leda koja se otopila na zapadnoj Antarktici u posljednjih nekoliko godina, na tom mjestu je oslabila Zemljinu gravitaciju, izvijestili su istraživači u časopisu Geophysical Research Letters.

Zemljina gravitacija mjestimično pokazuje blage varijacije koje su rezultat promjena u masi. Kad se pozamašni ledeni pokrovi otope, količina leda se smanjuje, a s tim je slabiji utjecaj gravitacijske sile na tom području.

Novi rezultati djelomično dolaze od satelita GOCE, Europske svemirske agencije i njihovih četverogodišnjih nastojanja da mapiraju Zemljino gravitacijsko polje. Gravitacijska mapa GOCE kombinirana je s mjerenjima gravitacije obavljenim satelitima GRACE, misije NASA-Njemačka, koja je u tijeku i prati promjene u Zemljinom ledenom pokrivaču putem gravitacije. Spajanje ovih informacija omogućilo je istraživačima da dobiju jasniju sliku o gubitku leda na zapadnoj Antarktici.
Sateliti su, prema novim izvješćima, izmjerili opadanje jakosti gravitacijskog polja, nastalo zbog opsežnog gubitka leda. Na smanjenje ledenjaka i ledenih grebena utjecale su tople oceanske struje koje ih oplakuju.

Točna mjerenja ukazuju da se između 2009. i 2012. svake godine otopilo oko 230 milijardi tona leda. To područje vjerojatno je prešlo kritičnu točku koja vodi prema nezaustavljivoj propasti, sudeći prema studijama objavljenima ranije ove godine.
Najveći gubitak imala su tri ledenjaka na zapadnoj Antarktici. Između 2009. i 2012. godine ledenjak Pine Island gubio je 74 milijardi tona godišnje, ledenjak Thwaites 63 milijardi, a ledenjak Getz Ice Shelf 55 milijardi tona godišnje.

Prema NASA-i, otapanje zapadno-antarktičkog ledenog pokrova moglo bi imati vrlo ozbiljne posljedice.

Ako bi led u potpunosti nestao, razina mora podigla bi se i do 5 metara. Najranjiviji dio je područje Amundsenovog mora, gdje ledenjaci nemaju dovoljno velike ledene grebene, te na tom području nema otoka koji bi spriječili kretanje leda.

Dodatno, stabilnost leda narušava i topla oceanska struja koja se diže s dna oceana. Samo otapanje leda na području Amundsenovog mora podiglo bi razinu mora za 1,2 metra.


Izvor: LiveScience

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar