• Otvorena birališta u Mostaru nakon 12 godina
  • Otvorena birališta u Mostaru nakon 12 godina
  • Otvorena birališta u Mostaru nakon 12 godina

Otvorena birališta u Mostaru nakon 12 godina

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima 100.864 građana s pravom glasa bira novi saziv Gradskog vijeća. To su prvi lokalni izbori u Gradu na Neretvi nakon 12 godina, a za mjesto u Gradskom vijeću natječe se 370 kandidata iz 31 političkog subjekta (22 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).- javlja hercegovina.info

 

Glasuje se na 150 redovitih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovitih mobilnih timova. Tu su i posebni covid-19 mobilni timovi za osobe oboljele od covida-19, kao i za osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije.

 

Izborni proces nadzire 1.717 promatrača. Za razliku od većine ostalih gradova u Bosni i Hercegovini u Mostaru se gradonačelnik ne bira izravno, već će ga birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

 

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

 

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

 

Tko može i gdje glasati?

 

Svoj glas mogu dati svi građani Mostara koji su navršili 18 godina ili na dan izbora navršavaju 18 godina uz predočenje važeće osobne iskaznice, vozačke dozvole ili putovnice. Građani svoj glas daju ovisno kojoj od šest izbornih jedinica pripadaju, odnosno u kojoj imaju prebivalište. Na stranici www.izbori.ba mogu provjeriti gdje točno mogu dati svoj glas.

Što građani biraju?

Građani Mostara biraju novi saziv Gradskog vijeća za naredne četiri godine. Gradsko vijeće čini 35 vijećnika od čega ih je 22 s listi iz šest izbornih jedinica gradskog područja (Jug, Zapad, Jugozapad, Sjever, Stari grad i Jugoistok) te 13 vijećnika s gradske liste.

 

Gradsko područje Jugozapad koje obuhvaća mjesne zajednice Aveniju, Strelčevinu, Rondo, Zahum, Podhum, Bijeli Brijeg I i Bijeli Brijeg II daje sedam vijećnika.

Gradsko područje Zapad koje obuhvaća mjesne zajednice Kralja Tomislava, Zgoni, Centar II i Rudnik dat će četiri gradska vijećnika.

Gradsko područje Stari Grad koje obuhvaća mjesne zajednice Cernica, Donja Mahala, Luka I, Luka II, Brankovac, Carina i Zalik dat će pet gradskih vijećnika, dok će po dva gradska vijećnika dati gradska područja Jug, Jugoistok i Sjever.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, najviše se bira po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri te jedan iz reda ostalih.

 

Kako glasovati?

 

Građani će dobiti dva izborna listića – jednog za izbor sa svog izbornog područja, a drugi za izbor sa zajedničke gradske liste za Gradsko vijeće. Svoj glas ćete dati na način da upišete “x” pored naziva samo jedne stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata ili upisivanjem znaka “x” pored imena jednog ili više kandidata unutar samo jedne stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata.

Raspodjela mandata

 

U svakoj izbornoj jedinici mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: Za svaku političku stranku i koaliciju ukupan broj važećih glasova koje je politička stranka ili koalicija osvojila dijeli se s 1,3, 5, 7, 9, 11 i tako redom sve dok je to potrebno za raspodjelu mandata.

 

Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su količnici. Broj glasova za neovisnog kandidata je količnik tog kandidata. Količnici se redaju od najvećeg k najmanjem. Mandati se dijele po redu, počev od najvećeg količnika, dok se ne raspodijele svi mandati izborne jedinice za određeno tijelo. Politička stranka, koalicija, lista neovisnih kandidata i neovisni kandidat ne može sudjelovati u raspodjeli mandata ako ne osvoji više od 3% ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj jedinici.

 

/Izvor: Hercegovina.info/
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar