Počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije kreću u srijedu, 19. lipnja, dok drugi upisni rok počinje 26. lipnja.

Za upis u srednje škole predviđeno je ukupno 2.330 mjesta, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). ”Od toga, 1.735 mjesta namijenjeno je za gimnazije, vjerske i stručne četverogodišnje programe (uključujući i umjetničke škole).

U stručne trogodišnje programe predviđeno je 595 mjesta od kojih je 19 mjesta za pomoćna zanimanja”, navode iz resornog županijskog ministarstva i dodaju da je ove godine osnovnu školu završilo 1.863 učenika. Učenicima će prilikom upisa, kako kažu, biti ponuđena i neka nova zanimanja.

“Nekoliko srednjih škola uvelo je nova zanimanja koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole sa gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe”, rekli su iz Ministarstva prosvjete znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Dalje navode da je i ove godine upisano manje “prvašića” u osnovne škole. ”Kada je riječ o osnovnim školama, ove je godine upisano 1.717 učenika, dok je u prošloj godini upisano 1.779 učenika”, poručili su iz ministarstva.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar