Stanovnici Širokog Brijega zbrajaju štete nakon nezapamćenog nevremena

Stanovnici Širokog Brijega zbrajaju štete nakon nezapamćenog nevremena

U Širokom Brijegu i okolini proglašeno je stanje elementarne nepogode. Jako nevrijeme praćeno tučom načinilo je materijalnu štetu uglavnom na poljoprivrednim dobrima, a zabilježena su i oštećenja na nekoliko stambenih objekata te na automobilima. Gradonačelnik Miro Kraljević je obećao pomoć.

Također, općina Grude je zahvaćena ovom prirodnom nesrećom, ali još uvijek nije donesena odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode.

U samo nekoliko minuta olujno nevrijeme popraćeno tučom jučer je u popodnevnim satima pogodilo područje Širokog Brijega.

Dan poslije, zbrajaju se štete. Stanovnica širokobriješkog naselja Trn kaže da i oni najstariji ne pamte ovakvo nevrijeme i da su prizori bili doista zastrašujući.

„Nažalost, brojna su sela u širokobriješkoj općini stradala. Prizori koji su uslijedili netom poslije tog nevremena bili su doista kaotični. Naravno ljudi su odmah izašli, čistili, pospremali što se dalo“, navodi Dijana Pinjuh, stanovnica Širokog Brijega.

Iz Gradske uprave Širokog Brijega ističu kakva je procedura kada se proglasi stanje elementarne nepogode. Širokobriješki gradonačelnik kaže da će učiniti sve da se građanima makar na neki način kompenzira nastala šteta.

„Kad se proglasi elementarna nezgoda onda mi imamo mogućnost i pravo tražiti pomoć i od viših razina, ne može se to nadoknaditi ljudima, to se ne može nikako nadoknaditi. Možemo im malo ublažiti štetu i njihov trud i rad“, kazao je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega (HDZBiH).

Iz Stožera civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona su izvijestili o stanju elementarne nepogode na području Širokog Brijega. Također, dali su informacije o daljnjem djelovanju u vezi sa štetama koje su nastale na privatnim imanjima, stambenim objektima i osobnim automobilima.

„Naša povjerenstva za procjenu šteta već su na terenu i naravno očekuje se od građana da prijave štetu“, pojasnio je Drago Martinović, načelnik stožera za civilnu zaštitu ZHK.

Prijava šteta moguća je osam dana od proglašenja stanja elementarne nepogode da bi građani makar na neki način uspjeli sanirati načinjenu štetu prouzrokovanu ovom prirodnom nesrećom.

federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing