Pogledajte tko je iz Hercegovine dobio novac za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske

Pogledajte tko je iz Hercegovine dobio novac za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske

Od planiranih milijun eura, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 906.000 eura za projekte od interesa za Hrvate u iseljeništvu, odnosno projekte njihovih neprofitnih organizacija te za socijalno ugrožene pojedince. Potporu Ureda dobilo je 216 projekata, odnosno organizacije i pojedinci koju su ih prijavili, a jednokratnu financijsku potporu 70-ak socijalno ugroženih Hrvata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Najviši mogući iznos, 20.000 eura, dobio je samo jedan projekt, Dobrotvorno-karitativni susreti hrvatske zajednice u New South Walesu i Canberri koji je prijavio Hrvatski katolički centar Marija kraljica Hrvata iz Wollongonga u Australiji. Znatno manje, 14.000 eura, pripalo je Kulturnom i pripomoćnom društvu Hrvatski dom u Montevideu, u Urugvaju, za aktivnosti povodom 96. obljetnice tog Doma.

Po 12.000 eura dobila su dva projekta iz Srbije

Po 12.000 eura dobila su dva projekta iz Srbije – projekt organiziranog prijevoza učenika iza kojeg stoji Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice te projekt Srijemska biskupija kroz povijest – zalog za budućnost, koji je prijavila Srijemska biskupija iz Srijemske Mitrovice.

Udruga povratnika raseljenih i izbjeglih sjeverozapadne Posavine Posavljak Bijelo Brdo iz Dervente za završetak radova na vanjskom trgu, prostoru za okupljanje i zajedništvo Hrvata Bijelog Brda dobila je 11.000 eura.

Po 10.000 eura dodijeljeno je Mjesnoj zajednici Donja Blatnica, Čitluk u BiH za obnovu, odnosno unutarnje radove na mjesnom Domu kulture i Marini Stojak iz Salzburga za CroExpress – Informativni medij Hrvata izvan Hrvatske.

Projekti iz Hercegovine

Na listi dobitnika koju je objavio Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ima i dosta dobitnika s područja Hercegovine. Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, podružnica u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Mostar, Bosna i Hercegovina dobila je 7.000 eura, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, Mostar, Bosna i Hercegovina 7.500 eura, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, Mostar, Bosna i Hercegovina 4.200 eura, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Vionica – Čitluk 5.000 eura, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, Posušje, 5.300 eura, Karate klub Široki Brijeg 3.000 eura, Klub borilačkih vještina Ljubuški 4.600 eura, Nogometni klub „Troglav 1918“ Livno za Nogometni kamp „Zlatko Dalić“ za djecu od 9 do 14 godina dobio je 6.500 eura, Osnovna škola „Lipanjske zore“ Višići dobila je 4.000 eura za opremanje informatičkog kabineta, a novac su dobile i osnovne škole u Neumu i Ilićima.

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru dobio je 3.500 eura za Sveučilišnu studentsku olimpijadu, Udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ Grude 5.900 eura za Analizu potreba za uzgoj duhana u ruralnom području Hercegovine.

Udruga građana „Vidovo polje“ Stolac dobila je 9.000 eura za Izradu glavnog projekta vanjskog oltara i mauzoleja za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća na Radimlji, Udruga Intro, Ljubuški 4.500 eura za Ljubuški jazz fest, Udruga NK Neretva 2020 Čeljevo dobila je 7.200 eura za Osiguravanje uvjeta za pristup sportskim sadržajima, Udruga razvojačeni branitelji HVO-a ŽZH, Široki Brijeg 4.000 eura za opremanje ureda u Širokom Brijegu i održavanje braniteljskog portala.ba, Udruga roditelja i prijatelja djece s poteškoćama u razvoju, Široki Brijeg dobila je 6.000 eura, Udruga za promicanje umjetnosti i kulture „Belcanto“, Mostar dobila je 3.000 eura za Belcanto koncert hrvatske glazbe 2024.

Udruga za rudarstvo i geologiju „Zvuk kamena“, Posušje dobila je 1.800 eura za projekt Graditeljska kulturna baština od slatkovodnih vapnenaca tenelije, miljevine i muljike – arhitektonsko-konstruktivne vrijednosti i trajnost.

Ustanova za kulturu „Knjižnica i kino Čapljina“ dobila je 3.000 eura za projekt “Dolazi nam kazalište”

Zabavno odgojno-obrazovna udruga “Simba” Stolac dobila je 3.000 eura za Kreiranje bojanke o znamenitostima i poznatim osobama koji su dali značajan doprinos u odgoju i obrazovanju djece i mladih u RH i BiH.

Župa Rođenja B.D. Marije – Katedrala – Trebinje, dobila je 5.000 eura za obnovu.

Što se pojedinaca tiče, Željko Andrijanić iz Gruda dobio je 5.600 eura za Stvaranje uvjeta za promociju i izvještavanje o hrvatskim kulturnim, obrazovnim i turističkim događajima na području Zapadne Hercegovine i šire, dok je Marko Banožić iz Širokog Brijega dobio 1.800 eura za Publiciranje knjige (doktorske disertacije) na temu: „Mediji u BiH u okviru komunikacijske strategije kao oblika borbe protiv terorizma“. Jelena Glavaš iz Gruda za projekt “Želim ostati” dobila je 1.000 eura.

Anđelka Pavković iz Posušja za Očuvanje autohtone tradicije sela dobila je 5.800 eura, a Tomislav Pehar iz Čitluka dobio je 6.000 eura za Nastavak tradicije i očuvanje kulturne baštine hercegovačkog sela kao preduvjet ostanku Hrvata u BiH.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE.

Jednokratne financijske potpore

Ostali projekti i njihovi prijavitelji dobili su manje od 10.000 eura, a najmanje, po 1000 eura, dodijeljeno je projektima Hrvatski pomoću lutke Udruge lutkara Stribor iz Zagreba, Želim ostati Jelene Glavaš iz Gruda te projektu Mala kuharica djece dijaspore Anastasye Ležaić iz Belgije.

Jednokratne financijske potpore za 70-ak socijalno ugroženih Hrvata izvan Hrvatske, u BiH, na Kosovu i u Srbiji, kreću se od 350 do 1200 eura.

Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske novčana sredstva je dodijelio temeljem milijun eura vrijednog javnog poziva iz veljače, najvrjednijeg unatrag 10 godina. Posljednji takav poziv iz listopada prošle godine bio je vrijedan 880 tisuća eura, a onaj prije njega 800 tisuća eura.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar