• Pogledajte trailer filma “Umri prije smrti” snimanog u Prozor-Rami
  • Pogledajte trailer filma “Umri prije smrti” snimanog u Prozor-Rami

Pogledajte trailer filma “Umri prije smrti” snimanog u Prozor-Rami

Bosanskohercegovački reditalj Ahmed Imamović je u proteklom periodu radio na filmu čiji je trenutni naziv “Umri prije smrti”. O predstojećem projektu, ali i o problemima s kojima se susreće naša kinematografija govorio je za Klix.ba.

Naime, prvi radni naziv filma bio je “Il Ombre”, što znači čovjek. Pred snimanje je naziv prerastao u “Umri prije smrti”, a tako je i sada.

“Trenutno se bavimo postprodukcijom filma, ali intenzivno razmišljamo i o konačnom naslovu. Još uvijek je to otvoreno pitanje, ali moram konstatovati da ova sufijska mudrost o potrebi čovjeka da umre prije smrti, odnosno da preispita svoja djela i postupke dok je živ vrlo dobro ide uz ovaj film”, govori Imamović.

Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, koji iza sebe već ima respektabilnu karijeru tokom koje je sarađivao s imenima kao što su Tilda Swinton, Penelope Cruz, Emile Hirsch i drugi. Pored njega su tu odlične glumice Mona Muratović, Maja Jurić, Aida Bukva i Minka Muftić.

“Na svom prvom filmu radio sam sa Milanom Pavlovićem i Almirom Kurtom. Tada su glumili braću, a sada su ponovo filmska braća. Odlični su u svojoj sinergiji koju samo dva talentovana glumca mogu materijalizovati u nestvarne filmske likove”, govori.

Ekipi se pridružilo još nekoliko cijenjenih umjetnika

“Čast mi je da su u filmu i doajeni bosanskohercegovačkog, ali i glumišta bivše Jugoslavije Vlado Kerošević i Miki Trifunov. I na kraju, tu je Rasim Jusufović, naturščik, prvi put na filmu, a odmah je dobio zadatak da bude ‘deus ex machina’ i uspio je u tome. Vidjet ćete o čemu govorim…”, navodi redatelj.

Redatelj objašnjava kako je mnogo elemenata koji prethode odabiru glumaca, ali da je za njega svakako najbitniji da nakon čitanja teksta i prvih razgovora glumac vjeruje u projekt.

Isto tako bitno je da vjeruje i njemu koji ga treba voditi i usmjeravati kroz procese građenja lika i odnosa s drugim likovima te kompletan proces rada. Film doslovno govori o umiranju prije smrti.

“Kada Zlatan B., naizgled čvrst kao stijena, lijep kao Apolon, pomalo ‘gospodar života i smrti’, kao i većina naših liječnika, sazna da je i sam teško bolestan, da su šanse za njegovo izlječenje ravne nuli, on kreće na put. Put na kojem će se pokušati obračunati s greškama iz svoje prošlosti i popraviti ih. Mada zvuči pesimistično, ovaj film je u konačnici priča u koju ja duboko vjerujem, a to je da su sile života jače od sila smrti”, priča Imamović.

Snimanje se odvijalo u Sarajevu i okolini, kao i na području općine Prozor – Rama

Osim službene i financijske podrške Općine Prozor-Rama, imali su podršku i dobre namjere svih stanovnika. Imamović navodi kako su uživali u ovom malom komadu bh. raja, tako da svako tko ima priliku da ode, vidi tu ljepotu i upozna te ljude tamo, neka to učini što prije.

Film ima četiri poglavlja: “Sudbina”, “Put”, “Istina” i “Spoznaja”. Poglavlja su stilski namjerno i bitno različita, ali redatelj govori da bi se film, kada se poglavlja uvežu u cjelinu, mogao definirati kao drama s elementima crne komedije. Prilikom snimanja su se pojavile određene poteškoće.

“U životu nisam ništa snimao, a da nije bilo poteškoća, to je sastavni dio ovog posla. Ipak, najveće breme tih poteškoća je na sebe preuzeo moj prijatelj i producent s kojim radim evo već treći film, a to je Samir Smajić. Postoje stvari koje ni on, iako sjajan producent, nije mogao kontolisati, pa smo početak snimanja odgađali i prolongirali dva puta zbog pandemije koronavirusa”, kaže.

U međuvremenu je preminuo scenograf Sead Gološ

Reditelj ističe da su mu Samir i njegov produkcijski tim, kada su konačno počeli snimanje, omogućili uslove u kojima se mogao posvetiti isključivo režiranju.

“Dodao bih nešto što ne bih mogao nazvati poteškoćom, ali je svakako vrhunsko odricanje. Adnan Hasković je zbog fizičke transformacije filmskog lika smršao 15-ak kilograma. To je rezultiralo time da je produkcija triput morala pokretati snimanje sa značajnim pauzama između. Samo pokretanje ekipe i stavljanje u pogon je jedna od najdelikatnijih faza produkcije”, otkriva.

Bh. kinematografija se već godinama nalazi u izrazito lošem stanju. Imamović navodi kako kinematografija na nivou države ne postoji i da je ona u Federaciji kao i sve ostalo. Možda je čak i malo začudnije pitanje od respiratora i Srebrene maline, jer je po tom pitanju Tužilaštvo barem pokrenulo istragu i sudski proces.

“Za milione KM iz budžeta Federacije BiH koji su nestali, odnosno koji su dati za filmove koji nikad nisu, niti će biti snimljeni, Tužilaštvo apsolutno ne haje. Možda odgovor znaju bivši, ali i neki sadašnji članovi UO Fondacije za kinematografiju FBiH, koji su zataškavali i dozvolili da se ovaj kriminal ne procesuira. Što se tiče Kantona Sarajevo, također bi trebalo napraviti retroaktivnu reviziju, jer su aplicirali ti isti, nikad snimljeni filmovi i dobivali su sredstva i od KS. Nekim ljudima bliskim lordu ili badži je lakše doći do sredstava za filmove koje nikad neće snimiti nego nama koji ćemo ih snimiti i opravdati svaku uloženu marku”, zaključuje Imamović.

Usprkos svemu, bh. kinematografija se nastavlja razvijati, makar to bilo malim koracima. Premijera i distribucija filma, čiji je radni naziv “Umri prije smrti”, planirana je za narednu godinu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing