POLITIČARI OBEĆALI, PA SE UŠUTJELI: Kada će radnici u FBiH dobiti 400 KM veće plaće

POLITIČARI OBEĆALI, PA SE UŠUTJELI: Kada će radnici u FBiH dobiti 400 KM veće plaće

Najave da će se na prvim sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, koje se u praksi odnose na značajnije povećanje plaće radnika, još nije uvršteno u dnevni red.

Udruženje poslodavaca FBiH je pokrenulo i predložilo propise koji omogućavaju da se poveća neto primanje radnika, a da se država, s ciljem jačanja položaja radnika i njihovih porodica, odrekne dijela doprinosa. Pitanje je zašto Predstavnički dom još nije odlučio uvrstiti, ovu veoma bitnu stvar za građane, u dnevni red.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović tim povodom je za Klix.ba istakao da su oni već izgubili prva dva mjeseca ove godine, gdje je cijeli proces mogao već biti implementiran.

“Ovo je zaista jedno elegantno rješenje koje bi u narednih godinu pokazalo da je u praksi jako izvodivo. Mi smo imali obećanja većine parlamentarnih stranaka, čak i ovih koji su novi u koaliciji, međutim, kada je došao dnevni red, nažalost ga nije bilo”, naveo je Smailbegović.

Ističe da su bili jako iznenađeni ne pojavljivanjem ovog pitanja na dnevnom redu PFBiH.

“Sada mi pokušavamo da vidimo u čemu je problem, zašto se ovo ne uvrštava u dnevni red. Ovaj zakon je benigan. On uopšte ne ugrožava Budžete, ne ugrožava penzione fondove, ništa se manje neće uplaćivati. On u slučaju države neće rasti 15 posto, biti će oko 6-7 posto, ali će zato radnik biti u centru pažnje”, kazao je.

Povećanje plaće od 100-400 KM

Ono što je Smailbegović podcrtao, provedbom ovih prioriteta radnici bi ostvarili povećanje plata do čak i 400 KM.

“Mi smo rekli da je to zaista jedna velika pomoć za ljude, jer svi znamo šta bi to značilo za kvalitetu života. Ta maksimalna cifra od 400 KM kada bi se podigla, vi bi kao poslodavac morali samo plaćati 40 KM, a sa sadašnjim zakonom, ako poslodavac podigne platu u ovoj navedenoj cifri, to je skoro 300 KM doprinosa. Ogromna je razlika”, podvukao je.

Dodao je da iz tih razloga prave sada medijsku pažnju da se istaknu pozitivni trendovi kako bi ove moguće izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak FBiH imale na značaju.

“Danas smo mi imali interni sastanak Upravnog odbora, pa očekujem da ćemo napraviti press konferenciju u četvrtak 9. 3. Prema meni je ovo nešto sasvim jednostavno i nešto što ne bi smjelo biti problematično. Zakon je tako osmišljen da nema negativnih posljedica po državu ili firme”, rekao je.

Poslije će biti sve teže

Naglašava da Zakon odmah može stupiti na snagu nakon usvajanja.

“Zakon po danu objavljivanja stupa na snagu. To znači, ako bi sada bio od 15-tog, Dom naroda bi išao u nekoliko dana i to je praktično procedura gdje on od prvog aprila u praksi kreće, što bi značilo da bi se već martovske plate isplaćivale po tom zakonu”, poručio je.

Smailbegović navodi da je tu fokus njihove pažnje.

“Izgubili smo januar i februar proceduralno, ako sada izgubimo i mart to je već gotovo, to je već prvo tromjesečje, još kada znamo da je veliko pitanje kada će biti nova vlada. Mi zaista ne vidimo razlog zašto ovo ne bi prošlo i zašto se ne bi usvojilo”, rekao je.

Poručio je na kraju da su razgovarali sa predstavnicima vlasti i da nije bilo protivljenja ovim prijedlozima.

“Sada ćemo pokušati vratiti fokus na ovu priču, vrijeme je da predstavnici vlasti počnu razmišljati o običnom građaninu, jer je ovaj zakon u konačnici u korist radnika”, zaključio je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar