Politička nestabilnost usporava investiranje u BiH

Politička nestabilnost usporava investiranje u BiH

Iako Bosna i Hercegovina ima velike potencijale za ulaganja, politička nestabilnost, kako je nazivaju investitori, te komplicirana birokracija zbog koje je potrebno do pet godina za dobijanje, primjera radi, građevinske dozvole, otežavaju poslovanje u BiH.

Pokazalo je to istraživanje provedeno među članovima njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH, koji su danas u Sarajevu prezentirali predstavnici Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Ovo udruženje broji više od 150 članova njemačkih i drugih kompanija, a na nekoliko pitanja odgovarali su privrednici iz više od polovine kompanija okupljenih u Udruženju.

Kao pozitivne stvari investiranja u BiH, privrednici su navodili prirodne potencijale, činjenicu da su u BiH prije rata uspješno poslovale brojne kompanije, zatim geografski položaj zemlje te povećanje vanjske trgovine.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber kazao je novinarima da je politička stabilnost preduvjet za dobru poslovnu klimu u BiH, dodajući da političari imaju namjeru dovesti veći broj investicija, ali retorika među njima unutar zemlje takvo nešto usporava.

– Pozivanje na referendum za otcjepljenje je nešto što se čuje u inozemstvu iz BiH. Imam konkretan primjer kada je njemački investitor izjavio da ne želi investirati u politički rascjepkanu zemlju – naglasio je Gaber.

Posebno je istaknuo da između političke retorike i posljedica za privredu ove zemlje postoji uska veza, a istraživanje je pokazalo i da su potrebne brojne reforme, poput javne uprave i poreznog sistema, uključujući i reformu obrazovanja da bi se zadovoljile potrebe tržišta.

Pojasnio je da se usprkos svemu tome bh. kompanije pozitivno razvijaju, ali je iznio i podatak iz istraživanja da se smanjio procent kompanija koje bi ponovo investirale u BiH sada nakon dugogodišnje poslovanja.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski podsjetio je da u BiH posluju posljednjih 20 godina tokom kojih je investirano 100 milijuna KM, ali i njemu najveći problem je komplicirana administracija.

Istraživanje je pokazalo i da 97 posto ispitanih smatra proces približavanja Europskoj uniji važnim ili veoma važnim iz čega se može zaključiti da se kompanije nadaju lakšem pristupu tržištu Europske unije te poboljšanju okvirnih uvjeta poslovanja, a naročito političke stabilnosti.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar