POMOĆ EUROPSKE UNIJE: U općini Prozor-Rama 1137 prijava za podršku u nadilaženju energetske krize

POMOĆ EUROPSKE UNIJE: U općini Prozor-Rama 1137 prijava za podršku u nadilaženju energetske krize

Javni poziv za domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u nadilaženju energetske krize zatvoren je prošli tjedan, a građane najviše zanima kada se može očekivati pomoć.

Prema posljednjem presjeku urađenom u ponedjeljak ujutro, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH su dosad unesene 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 osobe. Program je ovo mjere podrške siromašnim domaćinstvima, a kojeg financira Europska unija te provodi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

U općini Prozor-Rama 67% od očekivanog odziva

Općina Prozor-Rama je uspješno zaprimila 1137 prijava od potencijalnih 1652, što čini zavidnih 68,82% od očekivanog odaziva. Ovi rezultati ukazuju na značajan interes žitelja općine za podrškom koja je dostupna kroz ovaj program.

“Detaljnije analize pokazuju da se 158 domaćinstava prijavilo u kategoriju 1, koja obuhvaća osobe koje nemaju stalne izvore prihoda. Za kategoriju 2, koja uključuje domaćinstva u kojem žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak, prijavilo se 274 kućanstava. Značajan odaziv zabilježen je i za kategoriju 3, domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na minimalnu penziju gdje su se prijavila ukupno 694 domaćinstva. Za kategoriju 4, koja obuhvaća domaćinstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem, zaprimili smo 11 prijava”, pojašnjavaju iz Općine Prozor-Rama za Ramski Vjesnik. 

Konačan popis prijavljenih donijet će Vlada FBIH, a nakon čega će se na osnovu popisa donijeti odluka o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se dodijeliti općinama i gradovima.

Općine sve prijave unose u aplikaciju, nakon čega će se steći uvid u broj prijava na Javni poziv. Podaci iz aplikacije se potom uparuju s podacima iz Porezne uprave, što će dati privremeni popis kojem će građani moći pristupiti u aplikaciji i vidjeti status svoje prijave.

Nakon isteka roka za unos prijava koji je danas, 17. studenoga 2023. godine, do 16 sati, steći će se uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na Javni poziv u općini Prozor-Rama.

“Želimo istaknuti transparentnost i učinkovitost u obradi prijava, naglašavajući da su sve zaprimljene prijave već unesene u sistem. Ovim putem, Općina potvrđuje svoju posvećenost brzom i pravednom procesu dodjele sredstava iz Programa mjera podrške”, poručili su iz Općine Prozor-Rama za Ramski Vjesnik.

Svih 79 općina i gradova sudjelovalo je u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Aplikaciju je izradio UNDP, Program Ujedinjenih naroda za razvoj.

Završetak cijelog procesa očekuje se krajem godine.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar