Potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora ‘ravnogorcima’ za izazivanje mržnje

Potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora ‘ravnogorcima’ za izazivanje mržnje

Trećestupanjsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine.

“Sud BiH je donio presudu u predmetu Dušan Sladojević i drugi, odbijene su žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane, te potvrđena drugostupanjska odluka. Odluka je otpremljena strankama i braniteljima optuženih”, naveli su iz Državnog suda.

Apelaciono vijeće je u lipnju donijelo drugostupanjsku presudu kojom je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje počinili kazneno djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ova presuda je izrečena nakon što je ukinuta prvostupanjska presuda iz prosinca prošle godine kojom su trojica optuženih bili oslobođeni optužbi

Prema Apelacionom vijeću, optuženi su postupali s umišljajem i bili svjesni da mogu raspiriti nacionalnu mržnju i ugroziti zajednički život konstitutivnih naroda i drugih u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN BiH.

“To što nije došlo do incidenta, ne znači da nije došlo do uznemirenja stanovnika Višegrada”, kazala je sutkinja Azra Miletić tokom izricanja drugostupanjske presude.

Ona je dodala da su trojica optuženih, s obzirom na godine starosti, svjesni situacije u BiH i teških zločina koji su počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Činjenica da je “Ravnogorski pokret” registriran u sudu, kako je tada istakla Miletić, ne ekskulpira optužene od nedozvoljenih radnji. Ona se osvrnula i na korištenje četničkih simbola, kao i na veličanje četničkog pokreta i Draže Mihailovića, koji su osuđeni i prepoznati kao pokret koji je sarađivao sa fašističkim snagama.

“Točno je da je zagarantirano pravo na slobodu izražavanja, ali to nije apsolutno pravo”, rekla je Miletić, ukazujući i na stav Evropskog suda za ljudska prava o potrebi sankcionisanja govora mržnje.

Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika “Ravnogorskog pokreta”, koji se obratio na skupu održanom 10. ožujka 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda. U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma “Sprem’te se, sprem’te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je Lečić uz gusle na skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar