Poznati detalji rušenja novog objekta iznad SAD-a

Poznati detalji rušenja novog objekta iznad SAD-a

Objekt na velikoj visini srušen je iznad Aljaske sinoć nešto prije 20 sati po našem vremenu, potvrdila je Bijela kuća. Glasnogovornik John Kirby rekao je da je objekt bio “veličine malog automobila” i da se u vrijeme kad je srušen nalazio iznad rijetko naseljenog područja.

Predsjednik Joe Biden donio je odluku da se sruši objekt nepoznatog porijekla, rekao je Kirby.

Biden odlučio

Kirby je u Bijeloj kući rekao da je novi objekt iznad Aljaske putovao na visini nešto većoj od 12.000 metara i da je mogao predstavljati prijetnju civilnim zrakoplovima.

Dodao je da je područje krhotina ovog novog objekta “puno, puno manje od balona oborenog prošli tjedan u blizini obale Južne Karoline”, prenosi Index.hr.

Kazao je i kako su obavještajci postali svjesni novog predmeta iznad teritorija SAD-a u četvrtak navečer te da je borbeni avion prišao objektu i procijenio da u njemu nema posade, kao i da je ta informacija prenesena Bidenu prije donošenja odluke o rušenju.

Podsjetimo, prošle subote Sjedinjene Države srušile su iznad svojih teritorijalnih voda kineski balon, čiju su veličinu američki dužnosnici procijenili na površinu otprilike tri autobusa.

Objekt koji je danas srušen iz Bijele kuće zasad ne nazivaju balonom i nisu ga pripisali Kini ili nekom drugom. “Ovo zovemo objekt jer je to najbolji opis koji trenutno imamo. Ne znamo tko je vlasnik – je li u državnom ili korporativnom ili privatnom vlasništvu, jednostavno ne znamo”, rekao je Kirby.

“Uspjeh”

“Nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile namjenu ovog objekta. Očekujemo da ćemo moći izvući krhotine budući da su pale ne samo unutar našeg teritorijalnog prostora već i na ono za što vjerujemo da je zaleđena površina”, rekao je Kirby i dodao da bi nakon pregleda krhotina trebalo biti poznato više informacija o objektu.

Predsjednik Joe Biden rekao je za CNN da je obaranje “objekta na velikoj nadmorskoj visini” koji je lebdio iznad Aljaske u petak “bilo uspješno”. Biden je, upitan ima li ikakav komentar o objektu oborenom iznad Aljaske, rekao za CNN: “Bio je to uspjeh.”

Nakon što je objekt prvi put otkriven u četvrtak, borbeni zrakoplovi F-35 poslani su da ga istraže, rekao je američki dužnosnik iz Pentagona. Borbeni zrakoplovi također su se ponovno susreli s objektom u petak ujutro.

Detalji

“Uspjeli smo podići oko njega neke borbene letjelice prije nego što je izdana naredba da se obori, a piloti su procijenili da nema posade”, dodao je Kirby. Borbeni avion F-22 iz združene baze Elmendorf-Richardson na Aljasci oborio je objekt “u 13:45 po istočnom standardnom vremenu, unutar suverenog zračnog prostora SAD-a iznad teritorijalnih voda SAD-a”, rekao je tajnik za tisak Pentagona general-major Pat Ryder novinarima.

Rekao je da je objekt oborio F-22 s AIM-9X, istim tipom projektila koji je korišten za obaranje kineskog balona. Čini se da objekt nije imao nikakvu opremu za nadzor, prema američkom dužnosniku, što bi ga činilo i manjim i vjerojatno manje sofisticiranim od kineskog balona oborenog prošlog vikenda. Vojni dužnosnici izrazili su uvjerenje da predmet nije imovina koja pripada američkoj vojsci ili vladi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar