ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: U jednom dijelu BiH raste broj oboljelih od spolnih bolesti

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: U jednom dijelu BiH raste broj oboljelih od spolnih bolesti

Stav “Meni se ništa ne može dogoditi” nije ispravan, pokazuje zadnja statistika broja oboljelih od spolno prenosivih bolesti u Republici Srpskoj.

Naime, ovaj broj je na alarmantno visokom nivou, a kako stručnjaci kažu, razlog leži u sve slobodnijem seksualnom ponašanju, čestom mijenjanju partnera, što je dovelo i do povratka endemskih oboljenja kao što je sifilis i povećanja broja oboljelih od HIV-a, pišu Nezavisne novine.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske govore da je prošle godine evidentirano 46 slučajeva infekcije klamidijama, 11 oboljelih od sifilisa, jedan slučaj gonokokne infekcije i 18 slučajeva obolijevanja od HIV/AIDS-a.

Aleksandra Govedarović, specijalist ginekologije i porodništva, kazala je za ‘Nezavisne’ da je broj oboljelih u realnosti značajno veći, jer pacijenti često rade briseve po privatnim ordinacijama.

Razlog sve veće prenosivosti spolnih bolesti, prema riječima Govedarovićeve, jest generalno slobodnije spolno ponašanje.

“Nerijetko imamo slučajeve gdje žene koje su u monogamnim brakovima imaju spolno prenosivu bolest”, ističe ona, dodajući da je situacija dodatno problematična jer žene ni ne znaju da im je nešto preneseno.

S tim u vezi ističe činjenicu da ove bolesti često ne pokazuju simptome ili pokazuju simptome veoma kasno.

Alarmantan je i visok broj oboljelih od HIV-a, odnosno AIDS-a, a kako su iz Instituta kazali za ‘Nezavisne’, broj oboljelih ovdje je, nažalost, u porastu.

“Prisutan je porast prijavljenih slučajeva infekcija klamidijom, kao i porast prijavljenog broja osoba sa HIV/AIDS-om tijekom posljednje dvije godine”, kazali su iz Instituta.

Prema riječima Govedarovićeve, mi smo jako dugo bili zemlja s niskom stopom HIV-a, što nažalost više nije tako

Razlog je manje-više isti, ali ona je naglasila usku korelaciju drugih spolno prenosivih bolesti i AIDS-a. Naime, kako je objasnila, HIV se ne prenosi “tako lako”, ali je problem kada osoba ima neku drugu spolnu bolest koju nije izliječila.

Što se rizičnih grupa tiče, to su osobe homoseksualne orijentacije koje često mijenjaju partnere.

Dalje, kako kaže, ljudi nisu svjesni da su seksualno prenosiva oboljenja jedan od najčešćih uzroka sterilitet kod parova.

“Jedan od tri para ima problem sa sterilitetom koji je posljedica dugotrajnih spolno prenosivih bolesti”, kaže Govedarovićeva.

Pored naravno adekvatne zaštite, Govedarovićeva ističe monogamne odnose gdje partner mora znati da drugi nije inficiran.

Najčešća je HPV infekcija

Kada govorimo o spolnim bolestima, moramo navesti i jednu od najčešćih, a to je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), za koju je uvedeno i preporučeno HPV cjepivo, s obzirom na to da se neki visokorizični tipovi ovog virusa povezuju s nastankom karcinoma grlića materice.

“Mi smo već sad zemlja s najvećom incidencom grlića materice u Europi, a ako ne uradimo nešto, to ćemo i ostati”, kazala je Govedarovićeva.

S tim u vezi podvlači važnost edukacije mladih ljudi, koja mora početi s 15 do 16 godina jer je omladina sve ranije seksualno aktivna, ali problem predstavlja i slaba edukacija starijih.

Iz Instituta ističu da je potrebno raditi na kontinuiranom podizanju i obnavljanju svijesti

Ovo Institut omogućava kroz svoje aktivnosti, kroz informiranje građana, te i obilježavanja međunarodnih dana, kao što je i 12. veljače, Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti.

Često mijenjanje partnera i nezaštićeni odnosi, kako kažu stručnjaci, doveli su i do “povratka” oboljenja kao što je sifilis, za koji se dugo smatralo da je iskorijenjen, a koji je prošle godine potvrđen u 11 slučajeva.  Ovaj broj je, prema riječima Govedarovićeve, alarmantan. “Sifilis više nije endemska bolest”, kazala je Govedarovićeva. Kako dodaje, sifilisa dugo nije bilo, što potvrđuje činjenica da ima doktora koji ga u svojoj karijeri nisu ni vidjeli.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing