Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Pravoslavni vjernici u BiH i svijetu danas obilježavaju jedan od najvažnijih blagdana – Božić. Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Dan ranije pravoslavni vjernici zapalili su badnjak te su time obilježili Badnju večer.

Na Božić kršćanske crkve širom svijeta slave rođenje Isusa Krista koji je došao među ljude kako bi ukazao na njegovanje vrijednosti kao što su vjera i ljubav.

Prema Evanđelju, Isus Krist rođen je točno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kod Betlehema.

U pećini u Betlehemu Marija je novorođenog Spasitelja umotala u slamu i poklonila mu se kao Bogu

Na nebu su u tom trenutku anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijela smirnu, tamjan i zlato.

Inače, proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, dan se nastavlja obiteljskim okupljanjima oko božićne trpeze, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Kristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Kršćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tijekom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar