Predaja zahtjeva za EU u siječnju, a prvi korak prema NATO u lipnju?

Predaja zahtjeva za EU u siječnju, a prvi korak prema NATO u lipnju?

BiH će polovinom siječnja predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, doznaje Večernji list od izvora EU. Najveći iskorak BiH na vanjskopolitičkom planu bit će upravo predaja ovoga zahtjeva. Brojne europske zemlje podržale su BiH u podnošenju zahtjeva za članstvo u EU, a dogovorena Reformska agenda, Mehanizam koordinacije, izvješće o napretku…, daju ohrabrenje kako je BiH zacrtala konačnu točku puta – Europsku uniju. Vode se intenzivne pripreme kako bi se do kraja godine sve dogovoreno i realiziralo.

Pozitivni signali

Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne mjere u cilju zaključivanja protokola uz privremeni sporazum do 1. siječnja 2016. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodit će izaslanstvo BiH na prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji će biti održan u Bruxellesu u petak. Na sastanku će se razgovarati o pretpristupnoj strategiji u svjetlu izvješća Europske komisije o BiH. Mark Rutte, premijer Nizozemske, koja od 1. siječnja 2016. preuzima predsjedanje Europskom unijom, dao je potporu BiH da preda zahtjev za punopravno članstvo u tu zajednicu.

– Razgovor i potpora koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedateljice Europske unije, su bili od iznimnog značaja, kazao je nedavno predsjedatelj Predsjedništava BiH Dragan Čović koji će danas i sutra imati niz sastanaka u Bruxellesu. Doznajemo kako će danas biti održan sastanak predsjedatelja Čovića s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Ovaj sastanak je trebao biti održan nedavno tijekom posjeta predsjedatelja Čovića Bruxellesu, ali je odgođen zbog terorističkog napada u Parizu koji se netom prije toga dogodio.

Tema razgovora Čovića i Stoltenberga danas će biti Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP) BiH. Prema našim saznanjima, BiH bi trebao biti odobren MAP već u lipnju, odnosno do summita NATO-a. U BiH se vode razgovori o NATO-u i, kako doznajemo, idu u pozitivnom smjeru. NATO će idući summit održati 8. i 9. srpnja 2016. u Varšavi. Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako “sastanak dolazi u ključno vrijeme za Savez, dok se pomiču tektonske ploče euroatlantske sigurnosti”, piše Večernji list BiH.

Prioriteti su EU i NATO

U idućih nekoliko mjeseci realno je da BiH bude odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) BiH, istaknuto je i protekloga tjedna tijekom susreta predsjedatelja Čovića sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom B. Yeeom i veleposlanicom SAD u BiH Maureen Cormack. To značajno pitanje usko je vezano s europskom perspektivom BiH, kazali su sugovornici. Predsjedatelj Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sutra će u Bruxellesu razgovarati s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom. Doznajemo kako član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, iako je to bilo planirano i dogovoreno, neće nazočiti sutra sastancima u Bruxellesu niti će nakon toga ići u posjet Turskoj.

vecernji.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing