I Venecuela rekla zbogom komunizmu

I Venecuela rekla zbogom komunizmu

Venecuelanska oporba je na nedjeljnim izborima osvojila je većinu u parlamentu i prvi puta nakon 16 godina nadvladala Socijalističku stranku.

Oporbena koalicija Demokratskog jedinstva osvojila je 99 zastupničkih mandata u parlamentu koji broji 167 zastupnika dok je Socijalistička stranka osvojila 46 mandata, objavilo je izborno povjerenstvo nepotpune rezultate.

Nakon objave rezultati oporbene pristaše organizirale su vatromete u oporbenim uporištima u Caracasu, a pristaše aktualne vlasti otkazale planirane proslave.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro priznao je najteži poraz vladajućeg pokreta “Chavizmo” od 1999. kada je utemeljitelj Hugo Chavez preuzeo vlast u toj južnoameričkoj zemlji.

“Ovdje smo kako bi moralno i etično priznali ove nepovoljne rezultate”, kazao je Maduro u obraćanju naciji okrivljujući za poraz sabotiranje ekonomije koje je po njemu provodio poslovni svijet i njegovi protivnici.

Njegovo brzo priznavanje izbornog poraza ublažilo je napetosti u zemlji u kojoj je na proteklim predsjedničkim izborima 2013. tijesno pobijedio Maduro a osporavanje njegove pobjede na prosvjedima završilo je s 43 mrtvih.

“Prolazimo kroz najgoru krizu u našoj povijesti”, kazao je vođa oporbe Jesus Torrealba. “Venezuela je željela pobjedu i ona je stigla.. .nova većina oglasila se i poslala jasnu i glasnu poruku”.

Capriles: Venezuela je pobijedila

“Rezultati su kakvima smo se nadali. Venezuela je pobijedila. To je nepovratno”, napisao je bivši predsjednički kandidat Henrique Capriles i jedan od vođa koalicije.

Različite oporbeni izvori predvidjeli su kako će jednom kad se prebroje svi glasovi osvojiti do 113 mandata. To bi im dalo dvotrećinsku većinu potrebnu za reformu institucija poput sudova ili izbornih povjerenstava.

Rezultati  bi mogli ohrabriti protivnike sadašnje vlasti da zatraže ponavljanje predsjedničkih izbora iduće godine ukoliko prikupe potrebna četiri milijuna potpisa za referendum.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar