Predsjednica Županijskog suda u Travniku zaposlila zeta, njegovu sestričnu, rođaka u sud i to nije sve

Predsjednica Županijskog suda u Travniku zaposlila zeta, njegovu sestričnu, rođaka u sud i to nije sve

Protiv predsjednice Županijskog suda u Novom Travniku Katice Jozak-Mađar podneseno je nekoliko prijava zbog nepotizma, mobinga i zloupotrebe Sustava za automatsku dodjelu predmeta (CMS). Na temelju tih prijava otvorena je kaznena, ali i disciplinska istraga.

Izvori Žurnala otkrivaju da su prijave podnosili uposlenici i to na adrese različitih institucija.
Istraga je otvorena u Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije i to na temelju rješenja Federalnog tužiteljstva BiH, a zbog sumnje da je Jozak-Mađar počinila kaznena djela zloupotreba položaja i prijevara u službi.

Zet i ostali

Dobro upućeni izvori Žurnala navode da je Jozak-Mađar u Županijski sud u Novom Travniku zaposlila svog zeta Vladu Ramljaka kao višeg referenta pisarnice za unos dokumenata, njegovu sestričnu u službu za finanscije, te rođaka Darka Rajića kao osobnog vozača.
Zauzvrat, Ramljak zajedno sa šefom IKT službe Almirom Račićem pomaže predsjednici suda u ispunjenju njenih zahtjeva koji se odnose na zaobilaženje CMS-a prilikom dodjele predmeta:

“Kada stignu predmeti po žalbi oni se prvo odnose u ured za sastanke predsjednice suda gdje ona na svaki stavlja ceduljice sa inicijalima suca kojem se određeni predmet treba dodijeliti. Nakon toga, Ramljak predmete vraća u pisarnicu suda i u dogovoru sa šefom IKT, prema uputi predsjednice suda koji predmet će se dodijeliti kojem sucu, isključi ostale suce, pa kad prođe odabrani sudac nastavljaju dalje sa uključivanjem i isključivanjem iz sustava do konačne podjele predmeta po CMS sistemu”.

Izvori Žurnala navode da su se predmeti na ovaj način dodjeljivali podobnim sucima da bi se “riješili na način na koji predsjednica to želi”. Osim toga, “na ovaj način su se lakši predmeti dodjeljivali uvijek istim sucima, bliskim sa predsjednicom suda, koji su zahvaljujući toj privilegiji ostvarivali visoke mjesečne norme”.
Po sličnom principu su se, inače, raspodjeljivali predmeti i u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, a o čemu je Žurnal pisao seriju tekstova.

Kako se sudski predmeti namještaju “podobnim” sucima

U pitanje se dovodi i način zapošljavanja Račića na mjesto šefa IKT službe, koji je na toj funkciji bez rješenja još od 2017. godine. Prema anonimnoj prijavi koja je u posjedu Žurnala, a koja je navodno upućena još UDT-u i županijskoj inspekciji, Račić nije ispunjavao uvjete za šefa unutarnje organizacijske jedinice, već samo za stručnog suradnika. Njegova prijava je navodno bila i odbačena, ali je Jozak-Mađar sve uspjela riješiti uz pomoć bliskih prijatelja iz politike.

O svemu je obaviješteno i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH koji su prijavu dalje uputili prema Uredu disciplinskog tužitelja. Iz UDT-a su kratko potvrdili da su prijavu zaprimili, da je predmet u radu i da još nije okončan.

Na temelju nekoliko prijava uposlenika upućenih u Ministarstvo pravosuđa i uprave, 16. i 17. rujna 2021. u Županijskom sudu u Novom Travniku obavljen je inspekcijski nadzor. Glavni županijski upravni inspektori Hajrudin Alibašić kratko je potvrdio da je izvještaj o načinu izvršenja određenih kaznenih djela upućen prema drugim nadležnim inspekcijama.
Žurnal saznaje da je upućenom prijavom, osim predsjednice suda, obuhvaćeno još nekoliko osoba.

Katica Jozak-Mađar je predsjednica Županijskog suda u Novom Travniku od 2004. godine

Njezina sestra Nedeljka Mađar-Ramljak (supruga Vlade Ramljaka) također je sutkinja. Do 2015. bila je zaposlena u Općinskom sudu u Travniku i apsurd je da su predmete po žalbama na njene odluke godinama rješavali upravo u Županijskom sudu u Novom Travniku.

Nedeljka Mađar-Ramljak danas je sutkinja Županijskog suda u Zenici.
Katica Jozak-Mađar već je bila pod disciplinskom istragom zbog slučaja iz 2010. kada se kao predsjednica suda umiješala u rad suca Darmina Avdića. Iz njegovog predmeta je izvadila rješenje o povratu novca koji je sudac donio po prijedlogu postupajućeg tužitelja, te je oformila drugo Vijeće koje je pod njenim utjecajem donijelo drugačiju odluku.
Drugostupanjskom odlukom je kažnjena smanjenjem plaće za 30 posto na godinu dana.

 

/Izvor: Stijena.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing