Prihvaćen prijedlog preimenovanja: Trg maršala Tita otišao u povijest

Prihvaćen prijedlog preimenovanja: Trg maršala Tita otišao u povijest

Trg maršala Tita otišao je zauvijek u povijest. Sedamdeset i jedna godina njegovog imena na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, odlučili su zastupnici Gradske skupštine u 16. satu zasjedanja, bilo je dovoljno i sad je vrijeme da Josipa Broza zamijeni Republika Hrvatska. Upravo tako zvat će se trg kod Hrvatskog narodnog kazališta, čemu će, rekao je sam Tomislav Jonjić iz Nezavisnih za Hrvatsku, njegova stranka prva nazdraviti.

Upravo zastupnici s liste Brune Esih uvjetovali su gradonačelniku Milanu Bandiću većinu u gradskom parlamentu preimenovanjem Titova trga, a svoje zadovoljstvo postignutim ni na tren nisu skrivali. Ploče s Brozovim imenom, koje će se skinuti, objasnio je Zlatko Hasanbegović, pohranit će se u Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju, a na “uspješnoj provedbi programa” Neovisnima je čestitao SDP-ov Rajko Ostojić. – Tko je sljedeći Hrvat kojem će Hasanbegović uzeti ulicu, tko je Hrvatica kojem će to učiniti – zastupnike je pitao Ostojić, pa ironično predložio da se možda ukine i Britanac. Jer Winston Churchill, objasnio je, jednom je prilikom izjavio kako je na strani Tita zbog borbe protiv njemačke armije.

– Gradonačelniče, ako ova odluka prođe, novi gradonačelnik bit će Hasanbegović, nemojte to dozvoliti – s govornice se oko 22 sata obratio Rajko Ostojić. Važnijim pitanjima u gradu trebali bi se baviti zastupnici, zaključila je Anka Mrak Taritaš iz Glasa, koju je, kako je sama objasnila, na javljanje za riječ potaknuo predsjednik Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik. On sam objasnio je skupštinarima kako njegova gradska četvrt, na čijem je području Trg maršala Tita, nikako nije za njegovo preimenovanje.

– Žalostan sam što se u 21. stoljeću bavimo Titom i što ljude u Hrvatskoj još uvijek žulja njegovo postojanje. Nisam titoist ni zaljubljenik u Tita, niti me je osobno briga što će se trg preimenovati. Ja sam protiv toga jer znam tko preimenovanje traži i zašto. Potiče se ustaštvo i to mi smeta – konkretan je bio SDP-ovac Petar Paradžik. Složio se s njim i HDZ-ov Ivan Ćelić, ali samo u konstataciji da se prošlost treba ostaviti u prošlosti. – Sedamdeset dvije godine nakon Drugog svjetskog rata raspravlja se o istim stvarima. Diktatorske i totalitarne režime treba osuditi, a nakon danas ja više neću spominjati ni Tita, a ni sudjelovati u raspravama o komunistima i ustašama – obvezao se Ćelić.

Da zastupnicima ni nakon 14 sati zasjedanja nije nedostajalo elana, pokazali su oko 23 sata, kada su uzeli stanku od rasprave jer su Neovisni za Hrvatsku izašli iz dvorane Stare gradske vijećnice dok se za riječ javio Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš. – Mi ćemo glasovati protiv preimenovanja jer je protiv i većina gradskih četvrti, čija su se mišljenja zatražila. Samo četiri vijeća mjesne samouprave bila su za novo ime trga – rekao je Tomašević. Povijesni je ovo trenutak kojem će svjedočiti svi lišeni „titolatrije“,  zaključio je Zlatko Hasanbegović u svom zaključnom obraćanju s govornice. – U ovom časnom domu nikad više neće sjediti titoistička većina – rekao je zastupnicima Hasanbegović, a posebno se obratio Tomislavu Tomaševiću, kojem je kazao kako „za naš naraštaj jamči da je ova priča zauvijek završena“.

Ova odluka malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog terora, zaključio je Hasanbegović, a svojim odrješitim govorom oko ponoći uzrokovao još jednu stanku na sjednici, prije nego su zastupnici donijeli konačnu odluku o preimenovanju trga.

(Izvor: Večenji list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar