Proračun usvojen i u Domu naroda, ali još nije usvojen – ide na usuglašavanje

Proračun usvojen i u Domu naroda, ali još nije usvojen – ide na usuglašavanje

Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu usvojen je na današnjoj petoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. Predsjedavajući ovog doma objavio je da je proračun usvojen u različitom tekstu za razliku od onog u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, te je formirano povjerenstvo za usuglašavanje teksta državnog proračuna.

Većinom glasova u Povjerenstvo za usuglašavanje teksta su imenovani izaslanici Dušanka Majkić, Lidija Bradara i Asim Sarajlić.

Budući da su izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH državni proračun usvojili u nešto drukčijem tekstu od onog u kojem je usvojen na Zastupničkom domu, to znači da će tekst zakona o državnom proračunu ući u fazu usuglašavanja, kako bi u istom tekstu bio usvojen na oba doma državnog Parlamenta. Što će u svakom slučaju zahtijevati održavanje barem još po jedne sjednice Zastupničkog, ali i Doma naroda Parlamenta BiH na ovu temu.

Ovo je već i prije sjednice u svojoj izjavi najavio izaslanik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić koji je uoči sjednice kazao da će “SNSD i HDZ nametnuti određene amandmane na proračun” zbog čega će se tekst proračuna koji je usvojen u Zastupničkom domu, a bude usvojen u Domu naroda, razlikovati te da ga neće biti moguće objaviti u Službenom listu BiH.

“Prema mojim informacijama, ali i ranijim iskustvima, na Komisiji za financije i proračun, SNSD i HDZ će nametnuti određene amandmane na proračun, a Dom naroda će neke od njih prihvatiti. Nakon toga, imat ćemo različite tekstove proračuna u Zastupničkom i Domi naroda te takav dokument neće moći biti objavljen uz Službenom listu. Nakon toga bit će nužno usuglašavanje u oba doma, a potom kada se komisija usuglasi oko teksta, ponovo će morati zasjedati oba doma PSBiH”, rekao je Sarajlić, prenio je N1.

Zaključio je da, prema njegovim pretpostavkama, “to bi značilo da od proračuna do daljnjeg nema ništa”.

Poručio je kako je “očito da koalicija SDA, SNSD-a i HDZ-a funkcionira od slučaja do slučaja” i da se “radi na kupovini vremena” te je rekao kako će se u javnosti nastojati stvoriti dojam da se sve radi da izbori budu održani.

“Onaj tko ne prihvaća SIP i onaj tko pokušava srušiti komisiju na razne načine je, prema mom mišljenju, Dragan Čović i HDZ”, zaključio je Sarajlić.

Istaknuo je i da će “oboriti i amandman Jasmina Emrića kojim se predviđa 450.000 KM iz proračuna za migrantsku krizu, što će opet napraviti razliku u tekstovima usvojenim u dva doma”.

Inače, Sarajlić je bivši potpredsjednik SDA koji je na tu dužnost, kao i na sve ostale u toj stranci, podnio ostavku u ožujku ove godine zbog umiješanosti u političku korupciju, ali zadržao je mjesto izaslanika u Domu naroda.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas usvojio je u prvom čitanju Prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, a drugo čitanje uslijedilo je na hitnoj sjednici koja je održana u 15 sati.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar