Protekli tjedan zarazilo se više od 4,5 milijuna ljudi

Protekli tjedan zarazilo se više od 4,5 milijuna ljudi

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste već sedmi tjedan, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Samo u proteklih sedam dana zarazilo se više od 4 i pol milijuna ljudi, a preminulo njih 76 tisuća.

Stotine tisuća Indijaca jučer su se tradicionalno kupale u Gangesu pokušavajući oprati svoje grijehe. Istodobno, Indija je izvijestila o rekordnom porastu broja zaraženih koronavirusom. Prijavljeno je 200.739 novih slučajeva zaraze. Najgore je u najbogatijoj državi Maharashtri, gdje je od jučer na snazi dvotjedno zatvaranje.

– Ova se bolest širi zastrašujuće brzo. Kažem zastrašujuće jer je današnji broj pozitivnih na koronavirus u ovoj državi dosad najveći. Zabilježeno 60.212 novozaraženih, rekao je Uddhav Thackeray, glavni ministar države Maharashtre.

Indija je do početka travnja u prosjeku imala manje od 10 tisuća slučajeva na dan.

Argentina ide u novo zatvaranje. Najveći rast broja slučajeva zaraze prijavljen je u glavnom gradu Buenos Airesu. Uveden je policijski sat, zatvorene su škole.

– Od 20 do 6 sati na snazi je zabrana kretanja ulicama. Naredio sam prekid svih rekreacijskih, društvenih, kulturnih, sportskih i vjerskih aktivnosti u zatvorenome. Sve komercijalne aktivnosti mogu se održavati između 9 i 19 sati, izjavio je Alberto Fernandez, argentinski predsjednik.

New York nudi psihološku pomoć medicinskim djelatnicima i članovima njihovih obitelji izloženima dugotrajnom stresu i traumatičnim iskustvima tijekom pandemije. Gotovo trećina ispitanih tvrdi da ima mentalne probleme i da treba pomoć.

– Oba su mi se roditelja razboljela od COVID-a u ožujku prošle godine, mislila sam da sam jaka, što i jesam, no bilo je dana kada sam se jednostavno slomila, priča Elyse Isopo, medicinska sestra.

– Brojni medicinski djelatnici su, nažalost, počinili samoubojstvo tijekom prošle godine i to pokazuje važnost ovog centra. Njegov je cilj to spriječiti te prepoznati ljude koji proživljavaju teška vremena i ponuditi im potporu, objašnjava Frederick Davis, Židovski medicinski centar Long Island.

U Češkoj od COVID-a umire više od sto ljudi na dan, no procjenjuje se da je taj broj za trećinu veći.

S gotovo 28 tisuća preminulih, ta zemlja ima najviše umrlih na milijun stanovnika u svijetu.

Liječnici smatraju da je glavni razlog tomu pretilost Čeha, koji su najdeblji u cijeloj Europskoj uniji. 80 posto onih koji su završili u bolnici bilo je pretilo.

Srbija je potvrdila da je počela s proizvodnjom ruskog cjepiva Sputnika. Višak će se izvoziti u zemlje u regiji. Sputnik je odobren i primjenjuje se u 60 zemalja.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar