Putin želi smrzavanjem Ukrajince prisiliti na uzmak

Putin želi smrzavanjem Ukrajince prisiliti na uzmak

Oko 10 milijuna ljudi u Ukrajini nema struju: ruski udari u Ukrajini, posebno usmjereni na energetsku infrastrukturu zemlje, ostavili su više od 10 milijuna ukrajinskih civila bez pristupa struji.

Ovaj zabrinjavajući razvoj događaja dolazi u trenutku kada padaju temperature u Ukrajini. Napadi na kritičnu infrastrukturu dio su nove Putinove strategije za rat u Ukrajini.

Ukrenergo, operater sustava prijenosa električne energije u zemlji, potvrdio je u priopćenju da su ruski raketni napadi, zajedno s povećanjem potražnje, rezultirali čestim nestancima struje.

“Zbog dramatičnog pada temperature, potrošnja električne energije svakodnevno raste u onim regijama Ukrajine gdje je opskrba električnom energijom već uspostavljena nakon masovnih raketnih napada na energetsku infrastrukturu 15. studenoga”, navodi se u priopćenju.

“To komplicira ionako tešku situaciju u energetskom sustavu”, piše dalje.

Kako se Ukrajina nosi s tim

Kao rezultat toga, Ukrenergo je bio prisiljen provesti strateška isključenja, osmišljena kako bi spriječila korisnike da iscrpe ono što je ostalo od opskrbe energijom u zemlji.

Taj je potez opisan kao “nužna mjera” za očuvanje stabilnosti energetskog sustava zemlje. Ukrenergo je također objavio da radnici rade danonoćno kako bi obnovili svu infrastrukturu oštećenu u ruskim napadima.

Struja se koristi samo za najnužnije stvarti, pa je tako i ulična rasvjeta isključena u mnogim dijelovima velikih gradova poput Kijeva. Lokalno stanovništvo navodno je pribjeglo korištenju baterijskih svjetiljki ili svojih mobitela za navigaciju gradom noću, piše portal 1945.

U nekim dijelovima zemlje isključeni su i semafori u doba dana kada su ceste manje prometne. Ukrajina se prilagođava, ali bi se razmjeri štete u konačnici mogli pokazati prevelikima za mnoge ljude koji još uvijek žive u Ukrajini.

Rusija oštetila gotovo polovicu energetske infrastrukture

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u petak da je gotovo polovica energetske infrastrukture u zemlji onesposobljena ruskim projektilima i napadima dronovima.

Rusi s taktikom napada na energetsku infrastrukturu počeli još početkom listopada. Od tada su intenzivirali ruski zračni napadi koji su bili fokusirani na ukrajinske elektrane i trafostanice, prekidajući dotok električne energije u domove i poslovne prostore.

Kombinacija ruskih raketnih napada i gašenja nuklearne elektrane Zaporižje, što znači gubitak od šest gigavata proizvodnih kapaciteta, znači da Ukrajinu čeka teška zima.

Dolazak hladnijeg vremena i nastavak ruskih napada na kritičnu infrastrukturu mogao bi potaknuti najveći odljev izbjeglica iz Ukrajine još od prvih mjeseci rata, piše Jack Buckby za 1945, a prenosi N1 Hrvatska.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing