• RAJKO GLIBO: U srce urezan
  • RAJKO GLIBO: U srce urezan

RAJKO GLIBO: U srce urezan

Plamen Tvojih svjetiljki svjetlošću oplemenjuje 

U zbirci pjesama posvetnica Antunu Branku Šimiću koju je pripremio Mladen Vuković povodom 120. obljetnice rođenja A. B. Šimića, našla se i pjesma ramskog književnika Rajka Glibe. “(…) čitateljima nudimo izbor sa 111 pjesama posvećenih autoru slavne sintagme “čuđenje u svijetu” iz pera 92 autora koje su nastale u proteklih devedesetak godina, od prvih Dragutina Tadijanovića i Gustava Krkleca do najmlađih”, istaknuo je Vuković.

 

Rajko Glibo (1940.-2012.) U SRCE UREZAN Antunu Branku Šimiću

Plovi jedna lađa

sa škrinjicom otvorenom

iz koje vjetrovi raznose

zvjezdani prah

 

Svatko se na svoje

brdo penje

Svatko na svoje brdo

uznosi svoje zvonike

 

Crtamo znakove

svoga vremena

pred otvorenom škrinjicom

Tvoga znamena

u srce urezanog

 

Šum je tako blizak

iz Tvoje škrinjice

i tako jak

Uvijek jak

Slušam mu dah i korak

 

Biram bisere

iz Tvoje škrinjice

Kad mi je hladno

oblačim odjeću

pjesama Tvojih

i utopljen blagujem ljepotu

 

Topli tvoj dah

u srce se urezuje

Plamen Tvojih svjetiljki

svjetlošću oplemenjuje

 

 

Rajko Glibo (Donja Vast, Prozor-Rama, 24. listopada 1940. – Zadar, 17. rujna 2012.) redoviti sveučilišni profesor, pjesnik, dramski pisac, pisac udžbenika i esejist
Osnovnu školu završio je u Uzdolu i Prozoru, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru (1956.-1959.), Višu pedagošku školu završio je u Mostaru (1968.), diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1972.), magistrirao iz povijesti i teorije književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1986.), gdje je doktorirao temom Strukturne osobitosti narodne književnosti i književno stvaralaštvo Ive Andrića (1990. godine).
Nakon završenog studija radio kao profesor u Gimnaziji i Srednjoškolskom centru Prozor (1973-1985), gdje je bio i ravnatelj (1981-1985). Obnašao je i dužnost međuopćinskoga prosvjetnog inspektora za općine Prozor, Jablanica i Konjic ( 1985-1992 ), a od 1994.- 2006. radi na Željezničkoj tehničkoj školi u Zagrebu s pola radnog vremena i predaje na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Kolegije Usmenonarodna književnost i Teorija književnosti od 1995. do 1998. te Lutkarstvo i scenska kultura na Odjelu za predškolski odgoj istog fakulteta, na kojem je 1995. izabran u zvanje docenta, a 2001. u zvanje izvanrednog profesora i 2004. u zvanje redovitog profesora.
Kao znanstvenik objavio je knjigu “Lutkarstvo i scenska kultura” i to je prvi udžbenik za taj kolegij na fakultetima u BiH i Republici Hrvatskoj, zatim knjigu “Medijska kultura” (priručnik) i studiju “Domoljublje i ‘otpadništvo’ Ive Andrića”. Bavio se i književnim radom. Objavio je pet knjiga pripovijetki, šest knjiga poezije i pet drama. Član je Hrvatskoga filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika, HKD «Napredak» i matičar je Matice hrvatske u Zagrebu. Pjesme, pripovijetke, monodrame i radio-drame objavljuje u periodici i časopisima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dobitnik je deset književnih nagrada za priču, tri za poeziju i jedne za monodramu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar