RAMA-TEX: OTPUŠTANJE RADNIKA JE U CILJU ZAŠTITE NJIHOVIH RADNIH MJESTA

RAMA-TEX: OTPUŠTANJE RADNIKA JE U CILJU ZAŠTITE NJIHOVIH RADNIH MJESTA

„Svi radnici će biti pozvani na posao, i gledat ćemo da imaju što manje gubitaka. Do tada će primati naknade sa Zavoda za zapošljavanje“, pojasnio je i Ivica Pavlović, direktor Rama-Tex-a.

Nakon što je u srijedu, 15.4.2020. direktor Rama-Tex-a pozvao radnike na razgovor i uručio otkaze za njih oko 80, razgovarali smo sa vlasnikom Rama tex-a, gospodinom Dragomirom Čuljatom, i sa direktorom, Ivicom Pavlovićem. Pitali smo o konkretnim otkazima, ali i o mogućnosti nastavka rada ove tvornice.

Vlasnik Čuljat nam je rekao: „Ovo otpuštanje radnika jednostavno smo morali učiniti kako bismo sačuvali njihova radna mjesta za razdoblje poslije ove bolesti. Prošlo je već mjesec dana od kada su donesene zapovijedi o stanju nepogode, kada su zatvorene granice i otežan svaki vid proizvodnje. Od tada traju najave da će se nešto pomoći, ali su za sada te najave samo prazna priča. Hrvatska radi puno konkretnije, donose se sve potrebne odluke, a ipak su poduzetnici dijelom nezadovoljni. U BiH se ne radi ništa na zaštiti radnih mjesta, samo se priča. Općina jeste obećala pomoći, ali oni ne mogu glumiti državu, moraju pričekati dok se ne donesu mjere u Federaciji i u Županiji. To čekanje nas može odvesti u bankrot, a to nikome nije u interesu. Zato smo sada otpustili radnike, oni imaju pravo na naknadu sa biroa za nezaposlene, jer smo svima redovno uplaćivali poreze i doprinose, pa radnici neće puno izgubiti“.

Na naše pitanje o planovima za nastavak rada, gospodin Čuljat nam je rekao: „Mi smo i sada bili spremni pokrenuti proizvodnju, bar na neko vrijeme. Međutim, problem je kako osigurati uvjete međusobne udaljenosti radnika na radnim mjestima, kako riješiti dezinfekciju materijala koji bi nam pristizao na obradu, kako riješiti dolaske radnika na posao, jer ne možemo dozvoliti dolazak više od dva radnika u jednom vozilu. Sve je to teško u sadašnjim uvjetima i odlučili smo da je bolje smanjiti sve i čuvati i zdravlje radnika i njihovih obitelji, te tako čuvati radna mjesta“.

U vezi nastavka proizvodnje, rečeno nam je da  će proizvodnja krenuti čim se ublaže mjere zaštite, odnosno dok se smanji opasnost od koronavirusa. „Svi radnici će biti pozvani na posao, i gledati ćemo da imaju što manje gubitaka. Do tada će primati naknade sa Zavoda za zapošljavanje“, pojasnio je i Ivica Pavlović, direktor Rama tex-a.

Po našim podacima, ovo je prvo veće otpuštanje radnika u općini Prozor – Rama, te se nadamo da će najavljene mjere pomoći biti pokrenute što prije, kako se procesi otpuštanja radnika ne bi nastavili i u drugim poslovnim subjektima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar