Razvoj ruralnog turizma

Razvoj ruralnog turizma

Općina Prozor-Rama ima mnoge predispozicije za razvoj seoskog odnosno ruralnog turizma. To su već pokazali Etno selo „Remić“, Konoba „Gaj“, Seoska kuća „Vidikovac“. Naravno, tu su još neki nespomenuti davatelji usluga seoskog turizma. Ramski vjesnik će kroz svoje aktivnosti poticati razvoj turizma, prikupljati informacije o projektima, idejama te raditi na promociji turističkih kapaciteta općine Prozor-Rama.  Uskoro ćemo započeti s predstavljanjem dosadašnjih raspoloživih turističkih kapaciteta.

Ovdje donosimo informaciju o projektu koji provodi Turistička zajednica HNŽ-e. U ovom projektu mogli bi se naći svi oni koji se u Rami bave ruralnim turizmom.

U okviru projekta “Razvoj ruralnog turizma u HNK/Ž“, Turistička zajednica HNK/Ž počinje s radom na identifikaciji pružatelja  usluga i novih potencijalnih pružatelja usluga u seoskim domaćinstvima.

Ruralni turizam je nezaobilazni čimbenik u razvoju ruralnih područja, te pomaže očuvanju lokalnog identiteta , tradicije i baštine. Ruralni turizam uključuje širok opseg  aktivnosti , usluga i zadovoljstva osiguranih od strane poljoprivrednika i seljaka da bi privukli turiste u njihovu oblast u cilju stvaranja dodatnog prihoda.

Kriteriji  za prijavu aplikanata su sljedeći:

  1. Elementarna iskustva u ruralnom turizmu;
  2. Dobar pristup za goste;

3. Blizina važnog turističkog mjesta;

4. Očuvanje baštine (vanjski i unutrašnji izgled objekata, ruralna arhitektura) ;

  1. Gastronomija (ponuda domaćih tradicionalnih jela) ;
  2. Mogućnost dodatnih aktivnosti;

7. Blizina javnih usluga.

Za ocjenjivanje kvaliteta ponude uzet će se u obzir opremljenost  dodatnom opremom, sigurnost i higijena. Prednost će imati domaćinstva i pružaoci usluga koje imaju kompletnu ponudu na farmi.

Projekt  finansira TZ HNK/Ž.

Cilj projekta je izvršiti idnetifikaciju pružalaca usluga u ruralnom turizmu na području HNK koji su u mogućnosti ponuditi turističke usluge i povećanje konkurentnosti turističkih destinacija.

Mnoge su prednosti koje seoska domaćinstva mogu imati ukoliko se odluče na bavljenje seoskim turizmom.

Aplicirati na ovaj projekt mogu: domaćinstva i pružaoci usluga u ruralnom /seoskom turizmu s elementarnim iskustvom u ovom sektoru , domaćinstva koja se žele baviti ovim vidom turizma ali u što kraćem roku mogu ispuniti zadane kriterije.

 

Prijave slati na: Udruženje za razvoj ruralnog turizma “Alterural“, e-mail:[email protected] ili na telefon /fax : 033/210 883.

 Također, sve potrebne informacije možete dobiti na gore navedene kontakte.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar