Vlada je sastavljena – najizgledniji kandidati

Vlada je sastavljena – najizgledniji kandidati

Vlada je sastavljena. Završeni su razgovori mandatara Tihomira Oreškovića, čelnika Domoljubne koalicije i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i čelnika Mosta Bože Petrova. Imena će danas biti predstavljena javnosti, a potom i saborskim zastupnicima. Mandatar Tihomir Orešković spreman je za petak i govor u Saboru, pripremio je Power point prezentaciju u trajanju od 30 minuta.

Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana trebali bi potpisati i sporazum koji će, prema riječima Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, sadržavati ključne točke koje je ispregovarao Most. Danas će se održati i sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije.

Službeno se imena kandidata za ministre još ne žele otkrivati, no neslužbeno – uz novog predsjednika vlade Tihomira Oreškovića i dvojicu potpredsjednika Tomislava Karamarka i Božu Petrova, spominju se ova imena ministara:

Zdravko Marić – financije
Josip Buljević – MORH
Predrag Šustar – obrazovanje
Tomislav Tolušić – regionalni razvoj i fondovi Europske unije
Goran Pauk – turizam
Oleg Butković ili Božidar Longin – promet
Filip Dragović ili Predrag Brkopec – MUP
Slavko Orešković ili Mirna Šitum – zdravlje
Mijo Crnoja – branitelji
Zlatko Hasanbegović ili Dinko Čutura – kultura
Slaven Dobrović – zaštita okoliša
Juro Martinović ili Ante Šprlje – pravosuđe
Romana Galić – socijalna skrb
Marinko Škare – gospodarstvo
Miro Kovač – vanjski poslovi

Neka imena do prije 24 sata figurirala su kao nešto posve sigurno, no sada su postala upitna. Ante Ćorušić je, kako se čini, ispao iz kombinacija za ministra zdravlja. S njegovim prijedlogom reforme zdravstva navodno se nje složio ni Most pa su se pojavili novi kandidati, liječnici Zovak, Rotim i Nakić. Kao mogući ministar gospodarstva spominjao se profesor Marinko Škare. On kaže da je s mandatarom Oreškovićem razgovarao o gospodarskim problemima Hrvatske, no ne i o svojem angažmanu kao ministra.

Grmoja ide kući, a Crnoju fotelje koštao “registar izdajnika”?

Jedino sigurno ime koje će zasjesti u fotelju ministra financija je Zdravko Marić koji dolazi iz Agrokora, a bio je i državni tajnik u Ministarstvu financija kada ga je vodio Ivan Šuker.

HDZ-ova Ivana Maletić figurirala je kao sigurna ministrica za EU fodnove, no ostaje u EU parlamentu. Kao ministar EU fondova na njeno mjesto doći će župan Virovitičko-podravski, HDZ-ovac Tomislav Tolušić.

Goran Pauk, HDZ-ov župan u Šibensko-kninskoj županiji trebao bi biti novi ministar turizma nakon što je HDZ-ov kandidat Gari Cappelli odustao. A što se tiče imena nepoznatih javnosti spominje se ministar gospodarstva prof. Škaro iz Pule koji dolazi s tamošnjeg turističkog fakulteta. Spominje se i Lovro Kuščević, HDZ-ovac koji bi trebao sjesti u fotelju ministra graditeljstva.

Osoba koja sigurno neće u izvršnu vlast je Nikola Grmoja – nakon što se formira Vlada, on se vraća u Metković. Od dva potpredsjednička mjesta u Vladi, jedno bi trebao imati Ivan Lovrinović iz Mosta, a drugo Branko Hrg iz HSS-a.

Tu su još i ona imena koja su se vrtila od prošloga tjedna: Brzica i Buljević za ministre obrane, a za Miju Crnoju, potencijalnog ministra branitelja navodno bi mogaoa koštati gaf oko takozvanog registra izdajnika. Imena ministara danas bi na konferencijama za novinare trebali objaviti Domoljubna koalicija i Most.

hrt.hr

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar