Reagiranja na referendum: Amerika priprema odgovor

Reagiranja na referendum: Amerika priprema odgovor

''Tražiti od građana da glasuju protiv suštinskih elemenata Daytonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno, i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH u još dublju u krizu'', naveo je u priopćenju za javnost visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
Kako je priopćeno, Inzko izražava žaljenje zbog činjenice da je većina izaslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnoj razini i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti NSRS.
U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari.
Prva je da je Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužiteljstvu BiH iz 2003. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Daytonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH s Daytonskim mirovnim sporazumom.
''OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnoj razini, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji'', ističe se.
Druga je da je mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma.
''Entitetske vlasti trebaju prestati insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredotoče na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uvjeti u Republici Srpskoj. Kao što je rečeno jučer na sastanku veleposlanika zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir'', priopćeno je iz OHR-a.
Istodobno, i američko Veleposlanstvo u BiH priopćilo je kako je alarmirano pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH.

 

''Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH. Angažirali smo relevantne odjele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju. Blisko surađujemo sa Misijom EU i OHR u vezi s poduzimanjem sljedećih koraka'', navodi se u priopćenju Veleposlanstva.
Navode kako su ohrabreni činjenicom da se u RS vodi legitimna debata o korijenima ovog političkog manevra kao i motivima koji stoje iza njega.

''Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njenih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sustava koji može i treba da postoji u BiH. Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro. Budućnost ove zemlje i svih njezinih građana je u kontinuiranom procesu integracija u EU. Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi želimo da radimo s građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredijeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju'', navedeno je.
Podsjećamo, u Narodnoj skupštini RS usvojena je odluka o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH. Nakon dvodnevne burne rasprave za ovu odluku, koju je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik, glasovalo je 45 zastupnika, nitko nije bio protiv, a 31 zastupnik je bio suzdržan.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar