• Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru
  • Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru
  • Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru
  • Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru
  • Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru

Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru

Obožavatelji Harryja Pottera hrle u parni vlak Jacobite, koji je korišten za Hogwarts Express, ali njegova povijest seže mnogo dalje od filma. Polazeći u blizini najviše planine u Britaniji, Ben Nevisa, vlak vozi dionicu od 135 kilometara. Putuje kroz Škotsko gorje, prolazeći uz jezera, uspavana sela, obalu i vijadukt Glenfinnan. Vlak vozi između travnja i listopada, a dnevnu povratnu kartu platit ćete od 65 eura naviše. – piše Punkufer.hr

Futuristički brzi vlakovi zadnjih godina dovode do renesanse željeznice u Europi. Ali da biste doista doživjeli romantiku sporog i uspavanog putovanja, trebate se vratiti u prošlost. Diljem Europe zaljubljenici u željeznicu drže na tračnicama povijesne parne vlakove, nudeći nostalgična putovanja u prošlost. E pa, uskočite u jedno takvo putovanje.

Vožnja engleskim selima željeznicom Bluebell

Vožnja starinskim parnim vlakom Bluebell Railwaya je poput povratka u prošlost. U pratnji željezničkog osoblja u starinskoj odjeći, provest ćete se kroz 18 kilometara prekrasnog seoskog krajolika Sussexa. Zaustavit ćete se na četiri postaje – Sheffield Park, Horsted Keynes, Kingscote i East Grinstead, koje su sačuvane u različitim razdobljima povijesti, uključujući viktorijansko doba, 1930-e i 1950-e.

Stopama Harryja Pottera

Obožavatelji Harryja Pottera hrle u parni vlak Jacobite, koji je korišten za Hogwarts Express, ali njegova povijest seže mnogo dalje od filma. Polazeći u blizini najviše planine u Britaniji, Ben Nevisa, vlak vozi dionicu od 135 kilometara. Putuje kroz Škotsko gorje, prolazeći uz jezera, uspavana sela, obalu i vijadukt Glenfinnan. Vlak vozi između travnja i listopada, a dnevnu povratnu kartu platit ćete od 65 eura naviše.

Vlak - 3Vlak – 3(Foto: Getty Images)

Iskusite luksuz

Prozvan “najluksuznijim britanskim vlakom”, Northern Belle prožet je kraljevskom poviješću. Najstariji od sedam raskošno ukrašenih vagona Pullman u stilu 1930-ih, nazvan Duart, nekoć je koristila kraljica Elizabeta II. kao dio svog kraljevskog vlaka. Nudi nekoliko putovanja na parni pogon, a na vama je da popijete čašu šampanjca, uživate u ležernom doručku ili gurmanskoj večeri s više sljedova dok jurcate kroz sjeverni Wales i Englesku do Škotske. Cijena? Iz Manchestera se izletni nude od 335 eura na više.

Vožnja kroz Alpe

Gledajte švicarske Alpe i ledenjak Rhone dok se vozite na Furka Cogwheel parnoj željeznici. Prolazeći gotovo 18 kilometara između lijepih sela Realp u kantonu Uri i Oberwald u Valaisu, ova lokomotiva vijuga kroz divlje klance i strme planine koje dosežu preko 2 tisuće metara nadmorske visine.. Očuvana željeznička linija prometuje između lipnja i rujna s cijenama parnih vlakova od 77 eura.

Vlak - 4Vlak – 4(Foto: Getty Images)

Vožnja Provansom

Putovanje od 13 kilometara između Anduzea i Saint-Jean-du-Garda jedinstven je način uživanja u prirodi Provanse. Parni vlak Cevennes vozi putnike vijaduktima iznad rijeke Gardon, zaustavljajući se kako bi posjetili botaničke vrtove La Bambouseraie, 2 km prije Anduzea. Vlakovi za posebne događaje voze svake godine, od izleta na berbu vina u rujnu do noćnog vlaka s vatrometom na Dan pada Bastille. Redovna povratna putovanja koštaju 16,50 € za odrasle.

Polja tulipana

Krenite na putovanje amsterdamskim krajolikom punim tulipana parnim „tramvajem“ od željezničkog muzeja Hoorn do Medemblika. Iz Medemblika možete nastaviti slikovitim izletom brodom preko jezera IJsselmeer do Enkhuizena, a zatim uhvatiti moderni vlak natrag do Hoorna kako biste završili putovanje, poznato kao “povijesni trokut”. Izleti baštinskom željeznicom i brodom koštaju 25,95 eura, dok jednokratno putovanje vlakom košta 15,50 eura.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar