Koliko je štetan utjecaj interneta na djecu i mlade?

Koliko je štetan utjecaj interneta na djecu i mlade?

S modernom tehnologijom, videoigrama i društvenim mrežama djeca se susreću još od predškolskog doba. Slučajevi iz Srbije ponovo su otvorili pitanje – da li je internet više koristan, ili se može okarakterizirati kao negativna pojava modernog doba? Kada je riječ o mladim naraštajima, stručnjaci će se suglasiti da je sigurno u većini slučajeva riječ o ovom drugom.

Nasilje i zlostavljanje putem informaciono-komunikacijskih tehnologija postaju svakodnevica. Prijetnje, ucjene, vršnjačko nasilje, iskorištavanje maloljetnika, samo su dio opasnosti moderne tehnologije.

Srđan Vukadinović, sociolog: “Preko umjetne inteligencije djeca i mladi ljudi će biti priključeni na svjetski sustav znanja i oni će odmah dobijati kako se pravi natrij klorid, kako se rukuje s pištoljem, kako se glumi Hamlet, kako Antigona…”

Još prije šest godina rezultati projekta u Bosni i Hercegovini i Srbiji ukazali su na porast broja djece koja svakodnevno više sati koriste internet, a u većini slučajeva bez ikakvog nadzora. Služe li takvi podaci uopće kao alarm?

ELMA DIZDAREVIĆ, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS: “Nadam se da ćemo prevenirati stalnim razgovorima na tu temu da je odgoj najvažniji i da roditelji primarno razgovaraju sa svojom djecom, da ih vrate na pravi put i sklone od suvremenog društva, odnosno ovih tik-tokova i svih tih stvari.”

ĐANA LONČARICA, psihologinja: “Da bismo prevenirali pretjeranu upotrebu interneta i igrica, mi moramo djeci nešto ponuditi, nešto što njih zanima, što vole. Da li je to neki muzički sadržaj, sportovi ili neke druge aktivnosti nije ni važno.”

Internet je sigurno jedan od najvećih izazova današnjice

Djeci je dostupan sadržaj koji može izazvati nasilničko ponašanje, ovisnost, ostaviti nesagledive posljedice, upozoravaju stručnjaci.

MAJA KOVAČEVIĆ, savjetodavna linija Plavi telefon: “Imali smo i mi slučajeva na Plavom telefonu gdje nasilje počne na internetu i prenese se na realni svijet, od emocionalnog nasilja na internetu preraste u fizičko nasilje uživo.”

VLADIMIR VASIĆ, sociolog: “Ukoliko ova tragedija koja se desila jučer u Beogradu ne napravi ozbiljne zaokrete u sistemu i obrazovanja i vodgoja djece i medijskim programima i generalno sistemu vrijednosti, mi nismo napravili ništa.”

Adolescenti su najčešći korisnici društvenih mreža koje za djecu mogu predstavljati i virtualni vid nasilja i utjecati na samopouzdanje. Stoga je kvalitetno obrazovanje o sigurnom i odgovornom korištenju Inteneta prijeka potreba, odnosno kontrola upotrebe interneta ključna je u odgoju i zaštiti djece.

Izvor: BHRT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar