Sarajevo više nije povlašteno

Sarajevo više nije povlašteno

S 41 glasom za, pet protiv i tri suzdržana Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na ovotjednom zasjedanju stavio je točku na proceduru donošenja izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koju su pokrenuli zastupnici u Zastupničkom domu te izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Usvojenim izmjenama zakona Sarajevska županija nije više vrjednija od drugih te gubi povlašteni koeficijent u raspodjeli javnih prihoda, famozni ponder dva. On joj se već u prvoj fiskalnoj godini smanjuje na 1,5, u idućoj na 1,4 te u konačnici, treće godine od primjene, na 1,3.
Zašto se ovoliko čekalo
Potpuno očekivano protivnici donošenja ovog zakona bili su izaslanici, odnosno zastupnici z Sarajevske županije. Tako je usvajanju izmjena zakona u Domu naroda prethodila višesatna rasprava kojom su dominirali upravo izaslanici iz Sarajevske županije. Pozivali su se na mišljenja struke, tvrdili da se jedino u Sarajevu uredno izdaju fiskalni računi, spominjali urušavanje kompletnog fiskalnog sustava te u konačnici da “ukidanje jedne neprave donošenjem druge” ništa dobro ne može donijeti. Ipak, sve je bilo uzalud jer izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda odobrene su većinom glasova izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Večernji list.
Njihov argument je da je Sarajevo od primjene zakona donesenog davne 2006. godine, dakle skoro 16 godina, uživalo povlašten status jer se u njegov proračun slijevalo znatno više sredstava u odnosu na devet drugih županija. Time je onemogućen ravnomjeran razvoj Federacije BiH jer osim županija značajno manje novca slijevalo se i u proračune jedinica lokalne samouprave, općina i gradova. A upravo su općine i gradovi, istaknuo je Damir Džeba, izaslanik Kluba Hrvata, nositelji razvoja jer najviše sredstava izdvajaju u kapitalne projekte.
Ono što je zanimljivo kad je donošenje ovog zakonskog rješenja u pitanju, jest zašto se toliko dugo čekalo na izmjenu
Prema Vladi Federacije BiH iz većine županija išle su inicijative za izmjenom zakona, od Tuzlanske do Unsko-sanske, a inicijative su slali i pojedini izaslanici, odnosno zastupnici u Parlamentu Federacije. Klub Hrvata, po riječima Ive Tadića, predsjednika Kluba, uputio je nekoliko inicijativa za donošenjem novog i pravednijeg zakonskog rješenja. Kako inicijative nisu nailazile na plodno tlo, zastupnici i izaslanici u Parlamentu Federacije BiH odlučuju se “uzeti stvar u svoje ruke” te mijenjaju nepravdu koja je bila najočiglednija, umanjuju povlašteni ponder Sarajevskoj županiji.
Osim što su promijenili ponder koji je bio štetan po sve druge županije, zastupnici i izaslanici u Parlamentu Federacije BiH, čini se, “natjerali” su i Vladu FBiH da krene s procedurom izrade potpuno novog zakonskog rješenja s drukčijim i novim kriterijima raspodjele. Izaslanicima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH to je potvrdila Jelka Milićević, ministrica financija, kazavši da trenutačno rade na izradi nekoliko prijedloga, a pomažu im domaći i međunarodni stručnjaci.
Tko će profitirati
Dok se to ne dogodi, prve godine primjene izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda Sarajevska županija ostaje bez 88,6 milijuna KM, piše. Novac koji će primjenom zakona koji je ovih dana potvrdio Dom naroda Parlamenta “uzeti” iz proračuna Sarajevske, rasporedit će se na ostale županije. Prema urađenim analizama, najviše će od novog načina raspodjele profitirati Tuzlanska županija koja bi, po projekcijama raspodjele, trebala dobiti 21,6 milijuna maraka više prihoda. U proračun Zeničko-dobojske slit će se 18,2 milijuna, a Unsko-sanske 12,4 milijuna KM više prihoda. SBŽ novim sustavom raspodjele dobiva 12,2 milijuna KM više prihoda, Hercegovačko-neretvanska 10,6 milijuna, Zapadnohercegovačka 4,6, Hercegbosanska 4 milijuna, Posavska 2,4 i Bosansko-podrinjska 2,1 milijun KM.

Izvor: vecernji.ba
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar