Schmidt do večeras donosi novu odluku kojom će ponovo mijenjati Ustav FBIH

Schmidt do večeras donosi novu odluku kojom će ponovo mijenjati Ustav FBIH

Kako saznaje Klix.ba Schmidt će do večeras nametnuti više odluka, kojima će utjecati na trenutni proces formiranja vlasti, te izmijeniti Ustav Federacije BiH drugi put u šest mjeseci.

Njegova odluka će u praksi za oko 25 posto umanjiti snagu klubova u Domu naroda u odnosu na prethodnu odluku u procesu imenovanja Vlade FBIH.

Prva odluka će se odnositi na trenutni proces formiranja Vlade BiH, te će odlukom Schmidta biti omogućeno da se vlast formira bez suglasnosti potpredsjednika FBIH iz reda Bošnjaka Refika Lende. Odluka će važiti samo u ovom izbornom ciklusu, to znači da će OHR privremeno suspendirati dio odredaba Ustava FBIH, a koje se odnose na ovlasti svih članova rukovodstva FBIH.

Druga odluka će se odnositi na trajnu promjenu Ustava FBIH, te će ubuduće jedan od članova rukovodstva FBiH moći biti preglasan prilikom imenovanja Vlade. Uvest će se mogućnost veta. Da bi se veto ili neslaganje jednog od članova potpredsjednika oborio bit će potrebno 10 ruku u klubu naroda Doma naroda koji ga je predložio. U praksi to znači da će 3/5 (14) delegata u tom klubu morati podržati veto da bi se oborilo imenovanje Vlade.

Treća odluka će, po informacijama koje smo dobili, značajno unaprijediti poziciju Ostalih u Domu naroda Federacije BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing