Scott Morrison novi australski premijer

Scott Morrison novi australski premijer

Australski ministar financija Scott Morrison postat će novi premijer te države, nakon što je dobio potporu na internom glasanju vodstva Liberalne stranke.

Izbor Morrisona prilično je iznenađenje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Petra Duttona koji je vodio konzervativnu pobudu protiv dosadašnjeg premijera, umjerenijeg Malcolma Turnbulla. Na internom glasanju u stranci, Morrison je dobio 45 glasova, a Dutton 40.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop kandidirala se također za Turnbullovu nasljednicu, ali je eliminirana u prvom krugu. Izabrani kandidat je Scott Morrison, objavila je Nola Marino, predstavnica Liberalne stranke.

Turnbull je zatražio glasanje u stranci nakon što je primio peticiju u kojoj se traži njegov odlazak a potpisala ju je većina zastupnika Liberalne stranke.

Morrison će biti sedmi australski premijer u 11 godina – nijedan šef vlade od 2007. nije izdržao čitav mandat. Sam Turnbull je 2015. zbacio tadašnjeg premijera Tonyja Abbota dok je bio dio njegovog kabineta.

Turnbull  je u četvrtak odbio odstupiti s dužnosti, usprkos sve većem pritisku kolega liberala, no rekao je da će za petak sazvati sastanak stranke ako primi peticiju s potpisima većine liberalnih zastupnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar