Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj koja vodi pivovaru: “U početku nisam voljela pivo”

Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj koja vodi pivovaru: “U početku nisam voljela pivo”

Sestra Doris već 48 godina vodi malu samostansku pivovaru sestara franjevki u Mallersdorfu, što je čini jedinom redovnicom u Njemačkoj koja je vrhunska stručnjakinja za pivo.

Sestra Doris Engelhard iz bavarskog samostana Mallersdorf jedina je časna sestra u Njemačkoj koja vodi pivovaru. Doris u početku uopće nije voljela pivo, a sada joj nijedan dan ne može proći bez njega, piše portal Točkazarez.

Za sestru Doris pivo je dio života. U samostanu Mallersdorf u Donjoj Bavarskoj pivo se služi uz svaki obrok, osim doručka.

“Ne mogu si zamisliti da pijem čaj od kamilice uz pečenu svinjetinu”, kroz smijeh odgovara sestra Doris, prenosi Tockazarez.hr.

Sestra Doris već 48 godina vodi malu samostansku pivovaru sestara franjevki u Mallersdorfu, što je čini jedinom redovnicom u Njemačkoj koja je vrhunska stručnjakinja za pivo.

“Prvo sam se htjela baviti poljoprivredom; to sam ionako znala otprije”, prisjeća se Doris. Tada im, međutim, poljoprivreda u samostanu nije bila na listi prioriteta pa se Doris odlučila za pivarstvo.

“Prvo sam pivo popila na stručnom ispitu, i to začepljena nosa. Ali u međuvremenu sam se naviknula na njega”, ispričala je Doris.

Iako je tijekom školovanja ona bila jedina žena među muškarcima, sestra Doris je imala svoje uzore u samostanu – njezina prethodnica je već 1933. postala prva majstorica pivarstva u njezinoj zajednici.

Sestra Doris rođena je 1949. kao Walburga Engelhard u Herriedenu kod Ansbacha. Roditelji su je katolički odgajali usred protestantske Srednje Franačke da bi ona s dvanaest godina odlučila otići u internat za djevojčice u samostan Mallersdorf. Odmah po završetku škole 1966. počela je učiti zanat kako bi mogla ući u samostan.

“U Herriedenu smo imali jednu medicinsku sestru koja je bila redovnica”, prisjeća se Doris i dodaje kako ju je ta redovnica toliko inspirirala da je i sama poželjela postati časna sestra.

Danas u samostanu Mallersdorfu 400 sestara zarađuje za život

Zajedno s još 200-tinjak zaposlenih uzgajaju povrće, imaju svoju mesnicu, pekaru i obavljaju sve poslove koji se odvijaju u samostanu. Pivarski ječam, s kojim radi sestra Doris, proizvodi se na njihovoj vlastitoj farmi dok hmelj dolazi od farmera iz Hallertaua. Rezultat njezinog truda je istovremeno i omiljeno pivo majstora pivara – svijetlo, punog okusa. U ponudi se još mogu pronaći i podrumsko pivo, svijetli bock, a u korizmi i dupli bock. Pivarka Doris ne voli tamna i pšenična piva, pa ih zato i ne proizvodi.

Pivovara godišnje proizvede oko 3000 hektolitara piva i 800 hektolitara bezalkoholnih pića. Od toga se trećina popije u samostanu, ostatak ide lokalnim gostionicama i trgovcima pivom ili se prodaje preko interneta. Svakodnevni pogon vodi sestra Doris sa samo dvoje zaposlenika, a sama kaže da joj radni dan dugo traje.

“Danas se dosta toga radi automatski; nije više toliko fizički zahtjevno kao ranije”, objašnjava sestra Doris.

“Ja bih mogla odmah sutra otići u naš starački dom; to ne bi bio nikakav problem. A koliko ću se još dugo baviti ovim poslom, to zna samo dragi Bog”, kaže sestra Doris i dodaje kako još nije našla nasljednicu, ali kako se nada da će pivovaru moći predati svojim zaposlenicima.

Foto: Maria Irl

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar