• Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu
  • Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu

Sezona čvaraka, kobasica i pripreme mesa u punom zamahu

Na području Rame ovih je dana sezona svinjokolje, i to u punom zamahu. To je postao svojevrsni običaj pa ga ni korona nije spriječila.

Neke starije generacije sigurno se sjećaju tih događaja iz svog djetinjstva. Nije bilo posebno ugodno to promatrati, ali je sigurno slasno bilo jesti ražnjiće, cvrljke (čvarke), kimu, krvavice, kobasice ili pak slaninu s lukom.

Dobro oprani mjehur poslužio bi umjesto lopte ili neke druge igračke za djecu… Sve je to bilo neka procedura, od ranojutarnjeg loženja vatre pod kazan, klanja i šorganja svinje, izdvajanja komada mesa i sve to uz poneku ramsku rakijicu i priče čija je svinja najdeblja u selu, odnosno, čija je bila najteža.

Nekada je skoro svaka kuća hranila najmanje jednu svinju, a neki i po 4, 5 ili 6 komada pa i više. Bilo je za zimsku prehranu, ali i za prodaju.

U ovo novije vrijeme sve se nekako promijenilo. Meso se za pripremu sada uglavnom kupuje u mesnicama ili na farmama, tek neki još uzgajaju i prodaju meso, a neki potegnu čak i u Republiku Srpsku i u Posavinu.

 

Unatoč sve manjem uzgajanju svinja ipak se taj tzv. običaj svinjokolje nije izgubio.  To je postalo svojevrsno obiteljsko okupljanje. Meso se nabavlja u mesnicama i farmama. Aktualni cjenik na području Rame je:

Naravno, osim pripreme mesa za sušenje pripremaju se kobasice, ali i čvarci.

Nadamo se da će naši čitatelji s nama i ostalima podijelili neke od svojih recepata za kobasice i izvrsne čvarke. Ali ipak, svoje male tajne neka ipak ostave za sebe.

Svakako bi bilo dobro napraviti i neku vrstu  degustacije različitih kobasičarskih pripravaka i čvaraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar