Skijaš trkač iz Venezuele priča dana na Svjetskom prvenstvu

Skijaš trkač iz Venezuele priča dana na Svjetskom prvenstvu

Optužili su ga za terorizam, potom da je ekonomski emigrant, a bio je u zatvoru, nakon čega je deportiran. Međutim, usprkos silnim problemima Venezuelac Adrian Solano (22) je stigao do Lahtija kako bi nastupio na svjetskom prvenstvu u skijaškom trčanju osvojivši posljednje mjesto u kvalifikacijama sprinta na 1.6 km, dok na 10 km nije izdržao do kraja utrke.

Skijaški stručnjaci su njegove nastupe označili najgorim utrkama u povijesti ovog sporta, međutim 22-godišnji Solano pobrao je simpatije navijača diljem svijeta.

Tijekom svojih nastupa Solano se borio i sa snijegom i sa skijama.

Padao je, svako malo se odmarao i na kraju nekako stigao do cilja kvalifikacija utrke na 1,6 km sa više od 10 minuta zaostatka. Ciljem je prošao sa smiješkom na licu, a njegov nastup odmah je postao hit na društvenim mrežama.

Sretan sam jer sam došao do cilja, premda u Lahtiju uopće nisam imao prilike trenirati, kazao je nakon utrke.

Mediji su ubrzo otkrili kakva je dramatičan put morao proći kako bi uopće došao do Finske.

https://twitter.com/EscapeToSuomi/status/834465391544061952

Kada je sredinom siječnja krenuo iz Venezuele na pripreme u Švedsku, na presjedanju u Parizu zaustavila ga je francuska policija. Prvo su ga sumnjičili da je terorist, a potom da je ekonomski emigrant.

Nisu mi vjerovali da sam skijaš trkač iz Venezuele. Diskriminirali su me samo zbog mog odijevanja, boje kože i izgleda, otkrio je Solano.

Policija mu se smijala, svi su tvrdili kako u Venezueli nema snijega,” kazao je njegov trener Cesar Baena dodavši: “Adrian je naporno trenirao na skijama na kotačićima.

Na koncu su ga deportirali u domovinu. Kako više nije imao dovoljno novaca za novo putovanje bio je korak do odustajanja. Za njegovu priču doznali su u Finskoj i preko društvenih mreža skupili su novce za kartu i put.

U drugom pokušaju izbjegao sam Francusku i stigao do Finske, dodao je.

U Lahti je stigao samo nekoliko sati prije kvalifikacija na 10 km. Nastupio je, ali je na polovici staze odustao. Nakon prvih 3,5 km je imao više od pola sata zaostatka za vodećim.

U jučerašnjim kvalifikacijama sprinta na 1,6 km ipak je stigao do cilja.

Mogao sam biti bolji da nisam izgubio mjesec dana treninga, dodao je.

U kvalifikacijama sprinta nastupila su i četvorica hrvatskih skijača trkača, ali niti jedan se nije uspio plasirati među 30 najboljih koji su nastavili natjecanje.

Edi Dadić je zauzeo 60. mjesto, Krešimir Crnković je bio 81., Marko Skender se plasirao na 102. mjesto, dok je Jakov Hladika osvojio 120. mjesto od 156 natjecatelja koji su stigli do cilja.

Dodajmo kako niti jedan naš skijaš nije imao više od minute zaostatka, dok je Solano bio posljednji sa 10:37 minuta zaostatka.(hrt.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar