Škotski pomorac po kojem je napravljen lik Robinsona Crusoea – 1721.

Škotski pomorac po kojem je napravljen lik Robinsona Crusoea – 1721.

Dana 14. prosinca 1721. umro je Alexander Selkirk, pomorac kojeg se načelno smatra glavnom inspiracijom za lik Robinsona Crusoea.

Naime, autor romana o Robinsonu Crusoeu Daniel Defoe poznavao je pripovijesti o Selkirkovom usamljenom boravku na nenaseljenom otoku u Tihom oceanu i prenio ih u svoj roman, piše povijest.hr.

Otok na kojem je Selkirk proboravio niz godina nalazi se oko 670 kilometara zapadno od obale Čilea, u Otočju Juan Fernández. Zanimljivo je da su Čileanci bili toliko sigurni u poveznicu Selkirka s Defoevim likom da su tom otoku 1966. dali ime Otok Robinson Crusoe. Njegova površina je 48 četvornih kilometara (otprilike kao hrvatska Šolta), a najveća mu je duljina oko 16,5 kilometara.

Selkirk je rođen u Škotskoj 1676. Bio je suvremenik Isaaca Newtona i Johanna Sebastiana Bacha. Već u mladosti počeo se Selkirk baviti gusarenjem. Godine 1704., za vrijeme jednog putovanja po Tihom oceanu, brod na kojem se Selkirk nalazio postao je upitne sposobnosti za plovidbu pa je on odlučio radije ostati na obližnjem otoku nego riskirati život. Tu je usamljen proveo više od četiri godine, prehranjujući se hranom koju je mogao pronaći. Kad mu se istrošila odjeća, napravio si je novu od kozjih koža. Za vrijeme tog boravka čitanje Biblije pružalo mu je veliku utjehu.

Spašen je tek 1709. kad je jedan britanski brod pristao na njegov otok te poživio još 12 godina, uglavnom se baveći pomorstvom. Umro je od žute groznice negdje kod afričke obale. Sahranjen je na moru, a u trenutku smrti imao je oko 45 godina.

/Izvor: Ž.I., Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar