Slalomi sa Sljemena prebačeni u Santa Caterinu

Slalomi sa Sljemena prebačeni u Santa Caterinu

Međunarodni skijaški savez (FIS) objavio je kako će se slalomske utrke Svjetskog kupa, koje su se trebale održati u Zagrebu 5. i 6. siječnja, voziti u talijanskom zimovalištu Santa Caterini.

FIS je u ponedjeljak odlučio otkazati utrke koje su se trebale održati na sljemenskom Crvenom spustu zbog pomanjkanja snijega. Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati “zeleno svjetlo”“ i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna.

U subotu je nakon snježne kontrole bio iskazan određeni optimizam te je ženski slalom pomaknut sa 3. siječnja na 5. siječnja, no nakon današnjih sastanaka FIS je odlučio otkazati ovogodišnje utrke Snježne kraljice.

“Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Organizacijski odbor je probao napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke”, rekao je Emmanuel Couder, direktor Svjetskog kupa za muškarce.

“Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, ali zbog dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke. Sve što nam treba su još tri hladna dana, no iako ide zahlađenje ne možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti dovoljne količine snijega kao i kvalitetnu pripremu staze na vrijeme”, izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Snježne kraljice.

Što se financijskih implikacija otkazivanja utrka tiče, sve do danas nastale troškove, koji se u najvećoj mjeri odnose na montažne objekte koji su morali biti postavljeni znatno prije utrka, snosi osiguranje koje će ih podmiriti u potpunosti.

Ovo je već drugi put u posljednje tri godine da su organizatori VIP Snow Queen Trophyja, zbog pomanjkanja snijega, prisiljeni otkazati sljemensku utrku.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar