Smanjena cijena plina, povećana najniža plaća do 1000 KM bez oporezivanja

Smanjena cijena plina, povećana najniža plaća do 1000 KM bez oporezivanja

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. 1. 2023. godine, koja iznosi 990 KM/1.000 Sm3 odnosno 0,990 KM/Sm3.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost

Za realizaciju ove odluke zadužena su Federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Danom početka primjene ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, prestaje da važi dosadašnja Odluka o davanju suglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina iz 2022. godine.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Energoinvest d.d. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine uputio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distributivnim kompanijama u FBiH, te mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Uz zahtjev je priložena Odluka direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) od 9. 1. 2023. godine

Energoinvest je u zahtjevu naveo da bi nova veleprodajna cijena trebala biti smanjena za 9,6 posto, tj. sa dosadašnjih 1.095 na 990 KM/1.000 Sm3 (0,990 KM/Sm3), bez uračunatog PDV-a, a bila bi u primjeni od 1.1. 2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH.

Energoinvest je naveo kako je na sniženje cijene plina uticalo nekoliko faktora, kao što je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, smanjenje potrošnje plina u Europi i relativno blaga zima.

Naime, obrazloženo je da je u posljednjih mjesec dana došlo do osjetnog pada cijene barela nafte na tržištu sa 99 na oko 82-85-90 dolara. Obzirom da je upravo cijena barela nafte jedan od osnovnih kalkulativnih elemenata za obračun cijene plina, došlo je do njenog sniženja. Nadalje, temperatura je u većini europskih zemalja za ovo doba godine iznad prosjeka. To je uveliko umanjilo potrošnju prirodnog plina te dovelo do opadanja potražnje što je, u konačnici, rezultiralo snižavanjem cijena. To je dovelo i do smanjenja povlačenja plina iz podzemnih skladišta, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se utvrđuje najniža plata za period od 1. siječnja do 31. prisinca 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. godinu.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH

U obrazloženju odluke navodi se da su način utvrđivanja najniže plaće, usklađivanje i rok za usklađivanje propisani Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće. Prema ovoj uredbi usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji za period siječanj-rujan, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Na osnovu dostavljenih podataka Federalnog zavoda za statistiku potrošačke cijene u FBiH porasle su za 14 posto, a realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosi 5,7 posto.

Shodno navedenom, najniža plaća za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine utvrđena je u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje najniže plaće za 9,85 posto u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022. godinu, saopćeno je iz Ureda  Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalna vlada usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 9. 1. 2023. godine s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 30 dana, računajući od 12. 1. 2022. godine

Vladama županija, odnosno kriznim štabovima županijskih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području županija, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere, te o tome redovno izvještavaju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak. Danas utvrđeni amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona koji je Vlada ranije uputila u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku.

Jednim od amandmana je utvrđeno da dohodak do 1.000 KM neće biti oporezovan. Ovim amandmanom  na prijedlog Vladinog zakona u Parlamentu vrši se izmjena ličnog odbitka na mjesečnom nivou s predloženih 800 KM na 1.000 KM kao stavka u izračunu ukupnog dohotka. Naime, intencija ličnog odbitka kod dohotka od nesamostalnog i samostalnog rada jeste zaštita niskih plaća, a koji se kod izračuna reflektira kao nulta stopa poreza na dohodak do predloženih 1.000 KM. Uvećanje ličnog odbitka sa 800 KM na 1.000 KM predloženo je kao mjera pomoći radno-sposobnom stanovništvu.

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar