Španjolska će od jeseni testirati četverodnevni radni tjedan

Španjolska će od jeseni testirati četverodnevni radni tjedan

Španjolska uskoro započinje probno razdoblje četverodnevnog radnog tjedna koji je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a do sada nijedna zemlja to nije uradila.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španjolska bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sistem rada od samo četiri dana u tjednu, piše The Guardian.

Testiranje ovog pilot-projekta počet će na jesen, trajat će tri godine i u njega će biti uloženo 50 milijuna eura kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španjoska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u tjednu: “U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji”.

Vrijedi naglasiti i da nisu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istakao je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje.

No Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: “Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalnom zdravlju. Četverodnevni tjedan bio bi dobar za privredu, za radnike i za okoliš. Šta tu nije kako treba?”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar