Sprema se potpuna blokada Federacije

Sprema se potpuna blokada Federacije

Problem je nastao jer amandman nije usvojen ni u jednom domu, već je te zahtjeve bivših boraca Povjerenstvo prihvatilo, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Nekadašnji pripadnici Armije R BiH i HVO-a najavili su za danas blokade širom Federacije BiH ukoliko ne bude zakazana sjednica oba doma Parlamenta FBiH i usvojen Zakon o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji.

Blokada je najavljena za 12.55 sati, a jutros se pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu okupila grupa od desetak bivših boraca, gdje očekuju informaciju o terminima sjednice oba doma Parlamenta. Do ponovnog nezadovoljstva nekadašnjih pripadnika Armije BiH i HVO-a u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je Zajedničko povjerenstvo za usuglašavanje teksta zakona usvojila amandman kojim se definira način računanja boračkog dodatka. Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu, već je te zahtjeve bivših boraca Povjerenstvo prihvatilo, što je izazvalo pravnu konfuziju, prenijela je Srna.

Predsjednik Povjerenstva za usuglašavanje teksta zakona Jasenko Tufekčić zatražio novu sjednicu, kako bi se sve usuglasilo. Kolegij Zastupničkog doma zasjedao je 2. kolovoza, ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno iz Povjerenstva za usuglašavanje, nije dostavljen tekst usuglašenog zakona. Tufekčić je izjavio kako se u usuglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruženje “Zaboravljeni branitelji” u vezi s boračkim dodatkom, koji nije dogovoren. Bivši borci kažu da to nije točno, tvrdeći da posjeduju tekst usuglašenog zakona, te da ne dozvoljavaju da ih međusobno zavade. Oni su u petak, 3. kolovoza, tražili da tekst tog zakona, koji je u prošli ponedjeljak usuglasilo Zajedničko povjerenstvo Parlamenta, bude dostavljen u oba doma. Sastali su se i s tajnikom Doma naroda Izmirom Hadžiavdićem, koji ih je obavijestio da su u Parlamentu izdana rješenja za godišnje odmore.

Bivši borci iz FBiH poručuju da je netko svjesno kreirao situaciju koja će za posljedicu imati prosvjede. ”Borci su spremni. Sad je samo do njih, nije do nas. I ovog puta se izvinjavam građanima, ali mi se moramo boriti”, rekao je bivši borac Nazif Velić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar