Što će biti i s ono malo ekonomije u BiH zbog pojave koronavirusa?

Što će biti i s ono malo ekonomije u BiH zbog pojave koronavirusa?

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za portal Klix.ba kaže kako problem u vezi s koronavirusom još nije eskalirao, ali ako potraje, bh. ekonomija bi mogla biti u velikom problemu.

“Turizam već sada osjeća problem, kao i sektori transporta, prijevoza robe, jer je smanjen promet robe i usluga, a to je bilo i prvo na udaru. Jutros sam imao nekoliko razgovora, zbog problema u Italiji probleme imaju tekstilci i obućari, jer većina ih radi za italijanske firme i praktično su zaustavljeni”, komentirao je Smailbegović.

Udruženje poslodavaca zakazalo je svoje hitno zasjedanje, baš na poziv tekstilaca, zbog potrebe za dogovorom i planiranjem šta učiniti.

“Dosta tvornica  će se morati privremeno zatvoriti, kako u Federaciji, tako i u RS-u. Nije bitno drugačija situacija ni kod njih”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

Pod posebnim udarom je i industija namještaja koja većinu repromaterijala dobavlja iz Kine. Zalihe se smanjuju i sama proizvodnja dolazi pod znak pitanja.

“Dolazi i do pada potražnje za našim proizvodima. Italija je jedan od najvećih partnera, značajno tržište, a tamo se sada smo hrana kupuje”, kazao je Smailbegović.

Poslodavci s posebnom zebnjom promatraju stanje u Njemačkoj, najbitnijem tržištu za našu zemlju. Tamo je situacija još pod kontrolom i nema rigoroznih mjera.

“Ukoliko bi i u Njemačkoj došlo do ozbiljnog širenja koronavirusa i restrikcija sličnih onima u Italiji, naša ekonomija potpuno bi stala”, smatra on.

Problemi u vezi s koronavirusom, dodaje, neobični su i ozbiljniji nego oni s ekonomskom krizom 2008. godine. Ako se situacija sanira u naredne dvije ili tri sedmice, posljedice bi se mogle iskontrolisati, a u suprotnom smo na početku ogromnih problema.

Smailbegović kaže kako bi se osim poslovnih ljudi i nosioci političkih funkcija trebali pokrenuti i pomoći, ali znajući kakva je generalno situacija kod nas, on to ne očekuje.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar