Što se događa u Parlamentu BiH?

Što se događa u Parlamentu BiH?

Propala vlast

Dnevni list

Ono što se jučer događalo u Parlamentu BiH samo je živi dokaz da je vlast propala i to ne bi bila tragedija da u propast ne vodi i državu i građane. U konačnici, potpuno je svejedno da li je jučerašnje zasjedanje bojkotirano ili odgođeno – ostaje činjenica da je državna zakonodavna vlast privatizirana

Gorka samoća najgore je što se moglo dogoditi građanima BiH – građane je napustila i vlast kojoj su dali povjerenje da ih vodi u svijetlu budućnost. Tako bi, u najkraćem, narodnim jezikom kazan mogao glasiti raport o aktualnoj situaciji u državi.

 Nema prognoza

Ono što se jučer događalo u Parlamentu BiH samo je živi dokaz da je vlast propala i to ne bi bila tragedija da u propast ne vodi i državu i građane. U konačnici, potpuno je svejedno da li je jučerašnje zasjedanje bojkotirano ili odgođeno – ostaje činjenica da je državna zakonodavna vlast privatizirana. Drugim riječima, Parlament BiH pretvorio se u zgradu čiji „stanovnici“ uživaju u ljepotama života bez ikakvih financijskih problema – njihova mjesečna primanja kreću se oko 6.000 maraka, nikome ne polažu račune niti kome odgovaraju za nerad.

Jučerašnje 42. zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije održano zbog zahtjeva za reviziju tužbe BiH protiv Srbije što uopće nije bilo na dnevnom redu davno utvrđenom. To što zahtjev nije upućen Međunarodnom sudu pravde i još se ne zna hoće li biti upućen, zastupnike iz Republike Srpske nije zanimalo – došli su u zgradu Parlamenta, ali nisu na sjednicu. U zastupničkim klupama bilo je 28 parlamentaraca što je bilo dovoljno za kvorum, ali nije bilo nijednog iz RS i sjednica nije održana. Ponovo je zakazana za 7. ožujak, a što će do tada biti, nitko se ne usuđuje da prognozira.

Iz stranaka iz Republike Srpske poručuju da će potpuno blokirati državne institucije ukoliko zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije, a budući da se ne zna što će biti s tim predmetom, rasplet je nemoguće predvidjeti. Usput, na jučerašnjoj brzinskoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma predstavnici SNSD-a i Saveza za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP, bili su protiv održavanja sjednice, predstavnik HDZ-a bio je suzdržan, a predstavnici SDA i SBB-a bili su za zasjedanje.

Treba podsjetiti da je ovo žešća kriza nego ona koju je izazvao referendum u RS u rujnu prošle godine i nemoguće je predvidjeti što će biti sljedeća.

S druge strane, jučer su nam u zgradi Parlamenta neki visokopozicionirani članovi SDS-a i PDP-a kazali da te stranke ne treba stavljati u istu ravan sa SNSD-om Milorada Dodika i da neće prihvatiti njegov zahtjev da  napuste državne institucije, prije svega Vijeće ministara. Hoće, međutim, unutar njih voditi bitku.

Trojac funkcionira

Na naše pitanje zašto nisu na jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma izašli s prijedlog da se otvoreno raspravlja o eventualnom zahtjevu za reviziju tužbe protiv Srbije što bi bilo u skladu s demokratskim standardima, nisu odgovorili. Da li se iza jučerašnjeg dolaska zastupnika iz RS-a u zgradu Parlamenta i nedolazak na sjednicu kriju neki „drugi i viši ciljevi“, bit će poznato početkom idućeg tjedna.

Kako god, jasno je da trojac Milorad Dodik – Dragan Čović – Bakir Izetbegović perfektno funkcionira. Fingirajući međusobne političke sukobe kao principijelne, do neba su podigli međunacionalne tenzije uz svakodnevno nastojanje da radikaliziraju narode kojim pripadaju, obilježili svoje teritorije i privatizirali zakonodavnu, a time i izvršnu vlast toliko da parlamenti i vlade na svim razinama ne smiju ništa uraditi bez njihovog osobnog odobrenja.

Dodik je povrh svega uspio ujediniti i objediniti svoj SNSD s ljutim protivnikom SDS-om i to će se tek pokazati početkom proljeća. U Federaciji su koalicijski partneri SDA i HDZ „dva svijeta različita“ i funkcioniraju samo u mjeri u kojoj im to nalažu osobni interesi šefova tih stranaka. S njima u koaliciji je i SBB Fahrudina Radončića koji je negdje u sredini s tim što više naginje Čoviću nego Izetbegoviću  kojeg je već prekrižio prozivajući ga i za „veleizdajničko spavanje“.

Ono što se posljednjih dana događa, tumači se kao ustavna kriza što baš i nije točno. Parlamentarci koji su u parlamentarnoj većini izbjegavaju da preuzmu odgovornost za nepoštivanje i kršenje ustavnih odredbi jer ih drže na „švedskom stolu“. Zbog osobnog komoditeta, zadržavanja pozicija pomoću kojih pune svoje džepove šute golim okom vidljivu privatizaciju parlamenata i vlada i zadovoljavaju se dizanjem ruke za ono što su njihovi stranački šefovi dogovorili na kafanskim i još više tajnim sjedjeljkama.

Kako stoje stvari, ova godina proći će u znaku kriza, blagih blokada, odugovlačenja, odgađanja, političkih performansa, kontroliranih sukoba i zabava,  a iduće su opći izbori i sve će njima biti podređeno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar