Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Matana Žarića

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Matana Žarića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH kojom je optuženo ukupno pet osoba zbog visoke korupcije, svi uposlenici tvrtke “Elektroprijenos BiH”.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je 28. prosinca 2022. godine optužnicu, kojom su obuhvaćeni optuženi:

-Mate Žarić, rođen 1956. godine u općini Jablanica, državljanin BiH i Republike Hrvatske, -Mila Bule,  rođena 1955. godine u Ljubuškom, državljanka BiH, -Aleksandar Šukalo Saša, rođen 1975. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, -Zoran Manojlović, rođen 1955. godine u Mrkonjić Gradu, državljanin BiH, i -Drago Malešević, rođen 1959. godine u Banjoj Luci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 8. travnja 2015. do 22. kolovoza 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, ne izvršiviši svoje službene dužnosti, pribavili drugom imovinsku korist, a nanijeli štetu pravnoj osobi “Elektroprijenos BiH” a.d. Banja  Luka u iznosu od 454.957,95 KM, prenosi Klix.

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalno 8. travnja 2015. godine, kao naručitelja radova, zaključio ugovor sa  pravnom osobom kao izvršiteljem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo sa ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od osamnaest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Nakon što je isplaćen avans pravnoj osobi u iznosu od 532.300,84 KM, izvođačeve ugovorene obaveze nisu okončane u roku definiranom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana

Optuženi su propustili postupiti u skladu s ugovorom na osnovu kojeg  je izvođač u obavezi naručitelju “Elektroprijenos BiH” platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3 posto od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.

Usljed ovakavog propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplata zateznih kamata nastala je šteta po tvrtku “Elektroprijenos BiH”, tvrtku koja je nadležana za distribuciju električne energije na razini cijele BiH, a drugom pribavljena imovinska korist.

U pogledu uloge u izvršenju kaznenog djela, optuženi se terete u svojstvu: Drago Malešević, rukovoditelja Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos BiH”, Zoran Manojlović u svojstvu uposlenika i rukovoditelja projekta, Mila Bule u svojstvu izvršne direktorice za financije i člana uprave te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos BiH”.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing