Na suđenju Buzi svjedok izjavio da nije provedena analiza akcije na Uzdol

Na suđenju Buzi svjedok izjavio da nije provedena analiza akcije na Uzdol

Svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da u rujnu 1993. godine nije sudjelovao u akciji na Uzdol, i dodao da je tražio da se izvrši analiza te akcije, ali da se komandant Enver Buza oglušio na taj prijedlog.

Mustafa Bektaš, koji je na ovom ročištu unakrsno ispitan, kazao je da je u lipnju 1993. godine imenovan za pomoćnika komandanta za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pojasnio je da je njegov zadatak bio da uzima izjave o progonu stanovništva s područja Prozora.

Svjedok Bektaš je rekao da nije sudjelovao u akciji na Uzdol, te da je u to vrijeme bio u komandi u mjestu Šćipe. On je naveo da je kasnije saznao za ubijene civile i vojnike.

“Poslije akcije, nakon nekoliko dana, tražio sam od komandanta da se izvrši analiza te akcije. Komandant se svaki put oglušio na moj prijedlog”, kazao je svjedok.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Drugi svjedok Salem Mulahasanović je ispričao da je u veljači 1994. imenovan za pomoćnika komandanta za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljona i da je njegov komandant bio Amir Pošković. Dodao je da je prije Poškovića komandant bio Buza.

Naveo je da je te poslove preuzeo od svjedoka “J”, koji mu je predao dva registratora s dokumentima što su se odnosili na sigurnost.

“Pregledao sam tu dokumentaciju. Nisam pronašao dokumente koji se odnose na akciju ‘Uzdol’ i zločin koji je počinjen”, izjavio je Mulahasanović.

Suđenje će se nastaviti 30. siječnja.đ

 

/Izvor: detektor.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar