SUZE SV. LOVRE: Čeka nas najbolji nebeski vatromet u godini

SUZE SV. LOVRE: Čeka nas najbolji nebeski vatromet u godini

Izraz ‘suze sv. Lovre’ koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije

 

Suze Sv. Lovre će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 11. na 12. kolovoza 2020. Najbolje vrijeme za opažanje, to jest najveća aktivnost meteora bit će od ponoći do zore (40 do 100 po satu), ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem. Evo i uputa za opažače:

 

  • Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
  • Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

 

Nagrađivani hrvatski fotograf Božan Štambuk uputio je prijedloge kako fotografirati suze svetog Lovre, za one kojima samo promatranje nije dosta.

“Fotografiranje kiše meteora jedna je od zahtjevnijih vrsta astrofotografije, ali zato daje spektakularne rezultate. Dovoljna je jedna vatrena kugla (rijetki izuzetno sjajni meteor) za nezaboravnu fotografiju”, ističe Štambuk.

Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste DSLR fotoaparate, te onima s boljim kompaktnim kamerama i mobitelima s mogućnosti ručnog podešavanja.

 

 

PROVJERI PROGNOZU
Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjeri meteorološke radare prije odlaska na snimanje.

PRONAĐI TAMNO NEBO
Udalji se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koje otežava promatranje meteora i sjajem narušava tvoju fotografiju. Dozvoli si dvadesetak minuta da ti se oči priviknu na mrak, smanji svjetlinu monitora tvog fotoaparata i mobitela (ako možeš, uključi i filter plavog svjetla). Ove godine će mjesec malo kvariti promatranje nakon što izađe oko 00:30.

KORISTI ŠIROKO-KUTNI OBJEKTIV
Za razliku od kometa, fotografiranje kiše meteora preporučujem sa široko-kutnim objektivima s kojima ćeš obuhvatiti veći dio neba.

PRIČVRSTI STATIV
Provjeri da je ti je aparat sigurno pričvršćen na stativu te da je stativ stabilan.

KAKO KADRIRATI
Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, dok je njihov radijant (prividna ishodišna točka) na sjeveroistoku. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu, naročito zbog mjeseca, već bilo gdje drugdje, osobno preferiram sjever.

POSTAVKE FOTOAPARATA
Postavke variraju ovisno o tvojoj opremi, pokušaj s ovima pa prilagodi sebi:
ISO: 1600
Ekspozicija: 30 sekundi
Otvor blende: što veći (najmanji F broj)

KORISTI DALJINSKI OKIDAČ ILI UGRAĐENI TIMER
Namjesti daljinski okidač (intervalometar) ili timer u postavkama da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako se aparat manje trese a tebi omogućava bezbrižno promatranje kiše meteora.

POST PRODUKCIJA
Tema koja je previše opširna za jedan blog, te ću o njoj kasnije pisati. No većina fotografija kiše meteora koje vidiš su kompoziti od višestrukih ekspozicija spojenih “lighten” metodom u Photoshop-u.

PRAKTIČNI SAVJETI
Slojevito se obuci i ponesi sjedalicu, ležaljku, prostirku…što ti je draže. Nemoj “kišu” meteora doslovno shvatit, dozvoli si bar sat vremena promatranja.

Snimanje za Odiseju Brač me vodi na divlje lokacije, evo par savjeta za kolege avanturiste:
– Obavijesti nekog gdje ćeš bit i kad se planiraš vratit.
– Provjeri da imaš dovoljno baterije na mobitelu.
– Ponesi vodu i eventualno nešto za prigrist.
– Informiraj se o opasnim životinjama u tvom kraju.
– Preporučujem sprej za zaštitu od nametnika.

 

Izvor: evarazdin.hr i bozanstambuk.com

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar