TEXAS: Pucanjava u školi, ubijeno 19 djece i dvije odrasle osobe

TEXAS: Pucanjava u školi, ubijeno 19 djece i dvije odrasle osobe

Najmanje 19 učenika i dvije odrasle osobe ubijene su u utorak u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi Robb u teksaškom gradiću Uvaldeu. Naoružani napadač, kojeg su dužnosnici identificirali kao Salvador Ramos, je mrtav i vjeruje se da je djelovao sam.

Teksaški guverner Greg Abbott rekao je kako je 18-godišnji napadač pohađao srednju školu Uvalde, javlja CNN.

“Nadao sam se, kada sam postao predsjednik, da to neću morati učiniti opet”, rekao je Joe Biden na početku svog obraćanja naciji vezano uz pucnjavu.

“Prekrasni, nevini učenici drugog, treće, četvrtog razreda… i koliko desetaka djece koji su svjedočili onome što se dogodilo, gledali su svoje prijatelje kako umiru kao da su na bojnom polju za ime Boga. Izgubiti dijete je kao da vam je otkinut komad duše”, rekao je Biden.

Naciju je pozvao da se moli za žrtve i ustane protiv lobija industrije oružja

“Molim naciju da se moli za njih, da roditeljima, braći i sestrama da snagu u tami koju sada osjećaju. Kao nacija moramo se pitati kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja. Kada ćemo, za ime Božje, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti?”, upitao je Biden. Poručnik Chris Olivarez rekao je kako je osumnjičeni prvo pucao u svoju baku koja se nalazi u kritičnom staju u bolnici te se tada odvezao prema školi. Automobilom je sletio u jarak u blizini škole te je put nastavio pješice do mjesta krvoprolića.

“Počeo je pucati u svaku osobu koja je bila ispred njega”, rekao je poručnik.

Napadač je bio dobro opremljen te je nosio pancirku

Ovo je najsmrtonosnija pucnjava u osnovnoj školi od masakra koji se dogodio 2012. godine u Connecticutu. Tada je u osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno 26 osoba, uključujući 20 djece starosti između 6 i 7 godina. Upucao baku, prijatelju slao fotografije oružja Prema izvoru CNN-a Ramos je upucao svoju baku prije nego je krenuo u krvavi pohod, reklo je nekoliko izvora iz policije za CNN. Na Instagram profilu povezanim s ubojicom pojavile su se najmanje dvije fotografije s oružjem i to tri dana prije pucnjave. Pišu i kako je Ramos bivšem školskom kolegi poslao fotografije oružja i municije nekoliko dana prije napada.  On je otkrio i kako je Ramos bio meta školskih kolega zbog odjeće koju je nosio te zbog financijske situacije u obitelji. Rekao je kako je Ramos polako prestajao dolaziti u školu.

“Stari, zašto to imaš?” – upitao je kolega Ramosa koji mu je poslao fotografije oružja i municije, a on mu je odgovorio da ‘ne brine zbog toga’. Napisao mu je i da sada izgleda drugačije te da ga ne bi prepoznao. Adrian Mendes, poslovođa u restoranu Wendy’s, rekao je za CNN kako je Ramos radio kod njih. Opisao ga je ‘tihu osobu koja ne govori puno’.

“Nije se baš družio s ostalim zaposlenicima”, rekao je dodajući da je Ramos ‘samo radio’ te da ga nije poznavao na osobnoj razini. Većinu vremena nije ga viđao jer su bili u različitim smjenama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar