Top 5 namirnica koje će vam ublažiti glavobolju i migrenu
Utvrđeno je da su glavni prehrambeni pokretači migrene kemijski spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Namirnice poput špinata potiču migrene jer sadrže nitrate
Iako još nije u potpunosti ustanovljen uzrok migrene, određeni čimbenici, tzv. otponci (trigeri), pogoduju nastanku napadaja. Stoga svaka osoba kod koje se češće javlja migrena treba ustanoviti koji su to, za nju, specifični trigeri da bi ih mogla izbjegavati, kaže neurologinja, prof. dr. sc. Vida Demarin, autorica knjige “Pobijedimo migrenu i druge glavobolje”.
Dodaje kako se kao trigeri migrene najčešće spominju određene vrste hrane koje tada treba izbjegavati, na primjer crno vino, kofein, neki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi ili banane.
– Utvrđeno je da su glavni prehrambeni pokretači migrene kemijski spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin kojeg ima u jogurtu, kiselome mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima.
No lavinu migrene mogu pokrenuti i crna čokolada, kava, čaj te sušeno meso i sušena riba, šljive, ananas, avokado, lješnjaci i kikiriki, češnjak, luk te špinat, celer, cikla i zelena salata – dodaje naša sugovornica. Čak i temperatura hrane može utjecati na pojavu glavobolje, odnosno najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, može se javiti kratkotrajna glavobolja koja se naziva “sladoledna glavobolja”.
I dijete za mršavljenje te preskakanje obroka, a posebno preskakanje doručka, pogoduju nastanku migrene, kao i previše intenzivni mirisi te jako svjetlo, posebno ako bljeska. Emocionalni stres, napetost i depresija također su opisani kao otponci migrenskog napadaja. Važan je i utjecaj hormona – dani prije mjesečnice ili u sredini ciklusa – zatim promjene vremenskih zona kod interkontinentalnih putovanja, vrlo visoka nadmorska visina, zagađenost zraka, kao i metereološki faktori.
Okidač za migrenu može biti i pušenje, zatim premalo ili previše sna, fizička iscrpljenost i pretjerano tjelesno vježbanje. I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i to prije nego što osjetimo žeđ, tj. prije nego što osjetimo pomanjkanje vode u tijelu.
Pritom neka hrana migrenu može izazvati odmah nakon konzumiranja, a neka i do 36 sati nakon toga, pa je korisno voditi dnevnik prehrane kako bismo utvrdili poslije kojih se namirnica napadaji javljaju, kaže poznata hrvatska akademkinja.
Svakako si možemo pomoći hranom – namirnicama koje sadrže određene vitamine i minerale koji pomažu redukciju migrenskih napadaja. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso, te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja. Dva velika jaja sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina.
Top 5 namirnica za ublažavanje migrena i glavobolja
- Brokula i cvjetača Lišće amaranta, rukola, zelje, brokula, prokulice i cvjetača, tj. zeljasto povrće može utjecati na smanjenje kroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da reducira pojavu migrene, te magnezijem.
- Sjemenke Nekolika istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niže razine magnezija, pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Svakodnevno treba konzumirati šaku orašastih plodova (ne lješnjaci) i sjemenki.
- Crveno meso Crveno meso bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2. Američka neurološka akademija i kanadsko društvo za prevenciju glavobolje oba su sastojka priznali kao one koji pomažu prevenciji migrena.
- Lubenice Voće bogato vodom sadrži i mnogo minerala koji ublažava napade migrene. Usto, dehidracija često izaziva glavobolju pa lubenice organizmu daju potrebnu tekućinu. U sok od lubenice može se dodati i đumbir koji smanjuje mučninu, čestu nuspojavu migrene.
- Cjelovite žitarice Kako biste spriječili hipoglikemije koje mogu biti triger za migrenu, ne preskačite obroke te jedite složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro). Potražite proizvode koji sadrže 100% cjelovitih žitarica.
Kajgana s rajčicama i kurkumom
Sastojci: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 4 mlada luka, narezana na kolutiće, 1 režanj češnjaka, sitno sjeckani, 1 žlica kurkume, 30 dekagrama crvene cherry rajčice, 30 dekagrama žute cherry rajčice, 1/2 žličice morske soli, 1/4 žličice papra, 2 žlice smrvljenog feta sira, 8 jaja
Priprema: Zagrijte žlicu ulja u velikoj tavi na srednju temperaturu. Prodinstajte luk, češnjak i kurkumu, miješajući, oko 1 minutu. Dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Pospite s 1/2 žličice soli i ostavite na toplom. Umutite zajedno jaja, papar i preostalih 1/4 žličice soli.
Dodajte preostalu žlicu ulja u luk i češnjak, zagrijte, pa ispecite smjesu jaja, uz povremeno miješanje, kako bi se ispeklo ravnomjerno. Podijelite jaja na četiri tanjura, pospite s feta sirom i poslužite s toplim prepečencem.
Salata od ječma i artičoka
Sastojci: 3/4 šalice prekrupe, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 mali crveni luk, tanko narezan, 1 konzerva srca artičoka koje smo ocijedili i prepolovili, 2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog, 3/4 žličice morske soli, podijeljena, 1/3 čaša soka od naranče, 1 žličica ribane narančine kore (po izboru), 1/4 žličice papra, 2 šalice mlade rukole, 1/3 šalice sušenih narezanih marelica, 1/4 šalice narezanih badema
Priprema: Pristavite 3 šalice vode da prokuha na srednje jakoj vatri, pa ubacite ječam i kuhajte oko 30 minuta ili dok ne omekša. Isperite hladnom vodom i ocijedite. Prebacite u veliku zdjelu. Zagrijte 2 žlice maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i dinstajte 5 minuta, dok malo ne omekša. Dodajte artičoke, češnjak i 1/2 žličice soli. Dinstajte uz često miješanje oko 10 minuta ili dok lagano ne porumeni.
Umutite zajedno sok od naranče, po želji narančinu koru, papar i preostalih 1/4 žličice soli. Polako dodajte preostale 2 žlice ulja i miješajte. Dodajte mješavinu narančina soka u ječam, promiješajte, pa dodajte rukolu i marelice. Promiješajte i pospite sjeckanim bademima.
24sata.hr Autor:Marijana Matković