Trump prijeti uništenjem Sjeverne Koreje – Guterres ga ‘bocnuo’

Trump prijeti uništenjem Sjeverne Koreje – Guterres ga ‘bocnuo’

U New Yorku je počelo 72. zasjedanje Opće skupštine UN-a kojim predsjeda slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. Glavna je tema rasprave “Fokusiranje na ljude: težnja miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu”. Premijer Andrej Plenković predvodi hrvatsko izaslanstvo. U njegovoj je pratnji ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Nakon što je glavni tajnik Svjetske organizacije Antonio Guterres podnio godišnje izvješće o njezinu radu, obraćanja svjetskih državnika tradicionalno je otvorio Brazil, a zatim je uslijedio SAD. Svoj prvi govor u Općoj skupštini UN-a održao je Donalda Trump.

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi suočeni su s velikim izazovima. Naš je svijet u problemu. Ljudi su povrijeđeni i bijesni, vide porast nesigurnosti i nejednakosti, širenje sukoba i klimatske promjene. Globalna se ekonomija integrira, ali naš osjećaj globalne zajednice možda je dezintegriran, društva su podijeljena, politički diskurs je polariziran, a povjerenje među državama zatiru oni koji demoniziraju i dijele”, poručio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. ‘Bocnuo’ je američkog predsjednika porukom da je za S.Koreju potrebno državničko ponašanje. Kazao je i kako mu je “neugodno kada se o izbjeglicama i migrantima govori u stereotipima i kada političari raspiruju mržnju prema njima radi stjecanja političkih bodova”.

“Sjedinjene Države imaju snagu i strpljenje, ali ako su primorane braniti se i braniti svoje saveznike nećemo imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju. Čovjek raketa je u ubilačkoj misiji samoga sebe i svoga režima. Sjedinjene Države su spremne, voljne i  sposobne, ali nasreću to neće biti nužno. To je sama bit Ujedinjenih naroda, zbog toga su stvoreni. Vidimo ih kako djeluju”, poručio je američki predsjednik Donald Trump. Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una sve dok ne prestane s “neprijateljskim” ponašanjem.

Plenković i Pejčinović Burić na zasjedanju Opće skupštine UN-a

Premijer Andrej Plenković će se Općoj skupštini UN-a obratiti u četvrtak. Kako su najavili iz Banskih dvora, premijer će se tijekom boravka u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a imat će i niz drugih bilateralnih sastanaka.

Plenković je boravak u New Yorku počeo susretom s predstavnicima hrvatske zajednice. Sutra će sudjelovati na sastanku Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emanuela Macrona, a zatim na prijmu koji za šefove izaslanstava priređuju predsjednik SAD-a Donald Trump i prva dama Melania Trump. Idućeg dana otkrit će spomen-ploču o spomeniku “Mir” kipara Autuna Augustinčića u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u UN-u. Plenković će sudjelovati i na ručku “Leaders Lunch” u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma te predavati na Sveučilištu Columbia o hrvatskoj perspektivi budućnosti Europe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar