TURSKA: Dva nova snažna potresa u razmaku od 19 minuta, broj poginulih preko 1500

TURSKA: Dva nova snažna potresa u razmaku od 19 minuta, broj poginulih preko 1500

Tursku su prije nekoliko trenutaka pogodila još dva potresa magnitude 5,1 i 5,2 stupnjeva po Richteru.

Prvi, jačine 5,1 imao je epicentar 16 kilometara sjeverozapadno od grada Dogansehir i desio se u 15:14 po lokalnom vremenu.

Drugi, jačine 5,2 imao je epicentar 17 kilometara jugozapadno od grada Malatya i desio se u 15:33 po lokalnom vremenu.

Podsjećamo, Tursku su danas u jutarnjim i podnevnim satima pogodila dva razarajuća potresa koji su, prema trenutnim podacima, odnijeli preko 2,000 žrtava, a taj broj svakog trenutka raste.

Prvi potres jačine 7,8 stupnjeva po Richteru se dogodio u 4 sata i 14 minuta po lokalnom vremenu.

Drugi potres jačine 7,5 pogodio pogodio je područje oko Kahramanmarasa, nešto sjevernije od Gaziantepa, u 13:24 sati po lokalnom vremenu.

Prema najnovijim informacijama, koje je saopštio Fuat Oktay, potpredsjednik Turske, broj poginulih u zemljotresu porastao je na 1.541 osoba, dok su 9.733 osobe povrijeđene.

Podacima kojima raspolaže Uprava za vanredne situacije (AFAD), do sada je prijavljeno da je srušeno 2.834 zgrada

Zbog zemljotresa, Mahmut Ozer, ministar obrazovanja Turske najavio je da će nastava u cijeloj zemlji i u svim obrazovnim institucijama biti odgođena do 13. februara. Također, vlasti su najavile i da će sva sportska natjecanja na nacionalnom nivou biti odgođena.

Kada su pitanju aerodromi u zemljotresom pogođenom regionu, u funkciji su aerodromi u Malatyi, Adani, Dijarbakiru i Adiyamanu, dok su aerodrom u Gaziantepu i Šanliurfi otvoreni samo za avione koji pristižu za pružanje pomoći.

Aerodromi u Kahramanmarašu i Hatayu su zatvoreni zbog oštećenja

Podsjetimo, prvobitno je tokom dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao kako je ispod ruševina spašeno 2.470 osoba. Prema posljednjim informacijama AFAD-a u pogođenu regiju pristigla je pomoć iz brojnih gradova Turske.

Poslano je 300.000 deka, oko 20.000 porodičnih šatora, 25.000 kreveta, 50.000 jorgana i jastuka te više od 1.000 montažnih kuhinja. Također, svi timovi AFAD-a upućeni su na mjesto pogođeno potresom.

Osim Turskog crvenog polumjeseca, brojne humanitarne organizacije iz zemlje, stigle su u gradove pogođene potresom te je, prema saopštenju AFAD-a, podijeljeno blizu 100.000 obroka stanovnicima.

Podsjetimo, razoran zemljotres jačine 7,7 stupnjeva po Richteru pogodio je jutros u 4:17 po lokalnom vremenu, južne provincije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije

Potres se osjetio u brojnim gradovima na jugu zemlje naročito u provinciji Kaharamnaraša, Hataya, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana ali i u gradovima pogranične regije Sirije: Idlib, Halep, Hami, Latakiji, Raqqai.

Prema podacima AFAD-a, epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom gradu Kahramanmarašu, nakon čega je zabilježeno još 105 naknadnih podrhtavanja.

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stupnjeva po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarašu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar