Tužiteljstvo predočilo sve naredbe komandanta Samostalnog prozorskog bataljona Envera Buze

Tužiteljstvo predočilo sve naredbe komandanta Samostalnog prozorskog bataljona Envera Buze

Tužiteljstvo BiH je kao dokaze na suđenju za zločin u Uzdolu uložilo naredbe kojima želi pokazati da je optuženi Enver Buza, kao komandant Samostalnog prozorskog bataljona, imao ovlasti za imenovanje i razrješenje vojnika.

Tužiteljica Sanja Jukić je u spis uložila set naredbi Envera Buze iz 1993. godine, kojima, kako je izjavila, dokazuje koje je ovlasti optuženi imao od imenovanja pa do razrješenja sa funkcije komandanta. Obrazložila je da se u naredbama vidi da je imao ovlasti da imenuje i razrješava dužnosti podčinjene osobe, kao i da imenuje pomoćnika komandanta za sigurnost.

“Izvještajem koji je podnesen Buzi o rasporedu ‘ustaških snaga’ dokazujemo da je Prozorski bataljon znao šta se nalazi u Uzdolu i koje su dole snage”, rekla je Jukić.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog prozorskog bataljona  ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika, Križa i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Među dokumentima koje je uložila tužiteljica je i izvod iz knjige Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu čije propise komandovanja i rukovođenja je preuzela Armija BiH (ABiH). Jukić je uložila i pravila za rad Službe javne bezbjednosti u Oružanim snagama RBiH.

“Ovim dokazujemo ovlasti Službe vojne bezbjednosti koja je u direktnoj inkriminaciji sa optuženim”, obrazložila je Jukić.

Nastavak ulaganja materijalne dokumentacije nastavit će se 20. kolovoza 2018.

 

/Izvor: Detektor.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar