TVORNICA KAMENE VUNE U RAMI?

TVORNICA KAMENE VUNE U RAMI?

Ovih dana u općinu Prozor – Rama stiglo je pismo namjere firme „Graditelj svratišta“ doo Zagreb (Dragan Radić) i IZOTEH Slovenija (Uroš Opara) sa prijedlogom da se u Prozoru, u industrijskoj zoni Bare, na lokaciji nekadašnjeg UNIS-a, napravi pogon za proizvodnju kamene vune. Pogon bi, po pismu namjere, trebao uposliti oko 120 radnika.

Od općine se tražilo mišljenje o mogućnostima potpora ovom projektu.

U svom odgovoru Općina je kazala da su sredstva poticaja za zapošljavanje osigurana i na raspolaganju su svim poduzetničkim projektima koji su prihvatljivi za ovu općinu. Ipak, posebno je naglašeno da će, prije bilo kakvih ulaganja biti potrebno riješiti imovinsko pravne odnose, jer spomenuta nekadašnja tvornica UNIS još uvijek nema vlasnika koji bi bio upisan u zemljišne knjige općine Prozor – Rama. Napomenuto je da poduzeće „GS GRAĐENJE“ d.o.o Prozor – Rama kao kupac predmetne nekretnine nije do sada platio ni porez na promet nepokretnosti iako je kupnja ugovorena početkom 2016. godine.

Posebno je ukazano na činjenicu da svi općinski  pozivi za ulaganja u ovu općinu podrazumijevaju pokretanje ekološki čistih i prihvatljivih proizvodnji. S tim ciljem prethodno će se  tražiti  jasne garancije da planirana proizvodnja predstavlja ekološki potpuno prihvatljiv projekt. „Naše dosadašnje spoznaje ukazuju da proizvodnja kamene vune ima upitan ekološki status. Pokaže li se da takva proizvodnja na drugim mjestima na bilo koji način ugrožava okoliš, nećemo davati potpore ili olakšice niti suglasnosti za takvu investiciju“, stoji u odgovoru koji je po primljenom pismu namjere poslala općina Prozor – Rama.

Na upit Ramskog vjesnika, odgovorio nam je dr. Jozo Ivančević, Načelnik Prozora – Rame. „Svakako smo spremni podržati dobre projekte koji bi uposlili naše sugrađane. Ipak, zdravlje naših stanovnika i općenito čist okoliš imaju prednost nad materijalnim dobrima. Zato ćemo dobro paziti da nam se pod ovim projektom, ili bilo kojim drugim, ne provuče nešto zbog čega bismo sutra žalili“ , rekao je dr. Ivančević.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar